Thursday, December 31, 2009

People in 2009.

Despite the mistake that I've done by posting the wrong entry yesterday, still I have my own spirit to write all about 2009. I mean, about all the people in 2009. Instead of talking about what was happen, my tendency is to write all about you- the people. From the beginning of the year, till now- the last day for 2009. And frankly speaking, 2009 is too fast and furious over, like a blink of eyes. (Okay, am lying) And probably this entry would be as super long as usual and I wish that you could finish your reading once you have started it. And, firstly I want to ask the forgiveness for being unfair in this entry because I wouldn't write about everybody instead of writing about the chosen one. The one that really in my mind and surely- my heart.

NS-ians. Kem PLKN Tasik Chini Resort.

Brings me back to the memories is the things that I hates the most but knowing them is the most precious moment ever because they taught me how to be strong hardly especially the beloved room mates. We started the day at NS with the tears day to day. Until the bond was binded, we shared the same happiness and sadness. We shared the same feelings and we kept the same secrets of ours. It was the sweetest memories ever since we were too far from the beloved family and we were only have each other to comfort with. They taught me, what was the real meaning of life, since we were gossiping about the same person. Should I mention each of the names? (Nadia, YY, Echa, Aisha, Hajar, As, Melissa, Iqa, Adam, Sadiq and Apam) The most I love and always be by my side each time I was in abstruseness. They were always used to be with a woman like me patiently. -___- Thanks so much guys. 3 months was not enough to indicate my love to them because we're like more than a friend. We're a soul mates. We shared everything there and you know every single thing about me, about what was happen to me and I was really appreciate the relationship that we binded together. And wishing for the long lasting friendship with all of them. I knew someone special here but it was over. NS is more than a National Service. It was a LIFE to go through strongly. I was lucky for being a part of it.

The work-mates. For a month and half.

It was not my first experience being a worker. But still, as a SPM candidates work was something that I was interested to. Knowing the work mates is the best part of the work because they were too friendly and never underestimate me since I was the youngest staff at that time. (Same goes to Asiah.) Knowing kak Latifah (Mum's friend) as the big boss was never make me regret because I've learnt so many new things from her. Same goes to other seniors like kak Lynn, kak Yana, kak Wani, kak Nita. Fuhh, I've mentioned all of them. Not to be forgotten is about the variety customers that I knew. It was really taught me to be as patience as I can since I am not that kind of person. And of course, the very best part was the salary at the end of month. And now, I know the hardness in getting money to go to shopping because usually I ask from my parents for the money. Bekerjalah selagi mampu. Go go. (huh??)

The Yawww (UiTM Merbok)

It was wonderful for knowing them in beginning of my first semester in UiTM Merbok, Sungai Petani doing foundation of law. Our first outing was in the first week after the stupid MMS. T__T Knowing more about them in person was a good experience and since then I believe, don't ever judge a person by the appearance. It's true. Each person of The Yawww have their own personalities. Everybody have their own similarities and differential with me. FS, currently the closest one is super gorgeous and this is my first time to kiss her ass. (Tak sanggup tak sanggup) But really, I meant it. She is the one that always eager to know all of my problems and she's always want to share the sadness and happiness together. Not forgotten, she is the one that always comfort me when I feel lonely. Dyla, she is currently not at Merbok because she is continuing her studies at Institut Perguruan. But still, even though we haven't study in the same university she is always be one of my best friend since we keep in touch trough My Space and Facebook even rarely meet each other. Rather than that, she's still the best hearer for any stories.

The others are Ryn, Natt, Unn, Zigha, Feeqa, and Lila. I bundled them as one. Because I need one special entry to describe and story about them. Well, all of The Yawww was too special in my life. I knows many things everytime I was with them. As we hangout together along the first semester. Knowing Achenk, Akmal, Amy, Aim, Aqim (All A's) as a part of The Yawww (too) is always being a reason why I love Merbok as well. Because they are always here- my heart.

Classmates at PL1D and PL2D (UiTM Merbok)

My classmates in the first semester was not as good as I want. It goes more badly since Dyla went out to Maktab because I only have Natt and Aqim as the good one in the class. Plus, I was super lazy in last semester and I was always trying to skip the class as possible as I can because I really can't got into the classmates because I thought we got different the way of thinking. Fortunately, last semester's result was not too bad and I am deserved such that achievement. It was my fault but still the failure really taught me new lesson. Work harder to succeed. Blissfully, the second semester is much better, I got to convince Kiwi to join our class. It was a good achievement I guess. Plus, Zigha also join the class. Totally, we got 5 newbies in our class and it was great. Aqim, Kiwi, Zigha, Natt, Anne, Ayie, Aim, Anam, Leya, Bella and the rest of the class really make the class live. I do love the current classmates. And I think that I have to study hard for this semester since I have skipped too many classes because of debate. Still, I do enjoy the class. Love yeah.

Schoolmates (Simpang Lima Islamic Secondary School- SLISS)

SLISS is my school when I was in form1 till form3. I moved from the school a week after I have registered in form4. Make me lost contact with some friends such as Iela, ANJ and Haziq. Then, in 2009 I met them in our first reunion after graduated from high school at Mid Valley. The friendship are still strong even though we haven't seen for years. (Except for Myra) And I promise my self to not ever make the same mistakes again- lost contact.

Schoolmates (Maahad Hamidiah Islamic Secondary School- MAHISS)

Again, it was about reunion. I met some of the friends from MAHISS at Nor's house when she was making an open house for us. It was the first time we met again after we were taking the SPM's results. I was happy in meeting old friends and everybody told about their studies and I felt like an adult. Nasib masing-masing tak bawak anak-bini. Although not all the friends came to the reunion still, I satisfied. But unfortunately, I just met one of LBD's members- Adek. The rest was at their university.

LBD's (Ya, Telur, Fara, Adek, Haidar, Hakeem)

The last time I met Haidar, Fara and Hakeem was in March. (If I'm not mistaken) when Haidar sister's wedding. Hakeem drove me there, we met Fara and Haidar at the wedding. I was trying hardly to meet Hakeem and Fara in this week but it was fail. Adek, as I mentioned before I met her at the reunion. And it was the last time. It's difficult for us to meet since Adek is currently studying in Matrikulasi Changlun and we got different holidays. Telur, we haven't have any chances to meet even we got same holiday since Telur is currently busy with her driving test. Good Luck then. And Kak Ya, is the one that the most I meet for this year. For only this holiday, I already met Kak Ya twice. First was, when we were hanging out with FS, Dyla, Feeqa altogether. Second time was a day before yesterday. I do love you Kak Ya but somehow I am wishing for making a reunion for LBD's. Someday. Well, LBD's are my schoolmates in MAHISS. Oh, I mean my super hottest gang.

Bloggers (with much love and respect)

2009 is a year that I know the other blogger out there. Ween is the first blogger that I have met and I was lucky to know her because Ween is such a good friend. She is willing to follow each of my entries. I was never expected that I would met any friends that I know from blog, facebook or even Myspace. Lumut is the other blogger that I know in 2009. Lumut is a good motivator because I do motivated by reading each of her entries in being a strong woman. I'm hoping that I can meet Lumut someday in coming year because I really want to know her in person. Dyana, a friend of FS and Dyla is a good person. We were chatting at Myspace like we know each other for years. She was willing to hear all of my problems and luckily she told me hers too. We shared the problems together and I do love the friendship. Not to be forgotten, Fifa, Ajik. Friends of FS and Dyla (too!) And many more bloggers that I know in 2009. I love you guys and really, I am wishing that we can meet each other someday. In next gathering, perhaps.

Debaters and Alumni (especially UiTM's)

2009 is the year that I got my first experience in university debate. I got so many knowledge when I joined the family of debate. I need to write a special dedication entry for all Uitm's debaters and alumni. Knowing the alumni like Kak Kay, Abg Zarul, Abg Mont, Abg Bonzai and the others because there's too many names to type here. I got too many friends from other places like Rayme the one from UiTM Sarawak. Debate such a good platform for me to gain more knowledge about current issue and I do love all debaters because they are too friendly and supportive. They served me fondly and we were spend much time together and share too many things. As in 2009, I went to two debate tournament intervasity. First was, Royal Debate that is held in University Malaya. And secondly was, VC Cup that is held in Kolej Bandaraya Malacca. The family of debate will always in my heart. They encourage me a lot to improve myself in debate as soon as possible and as far as I can.

So, readers. These is about the people in 2009 and they will always be mine in future. And people, I want to ask for your forgiveness once again humbly for each stupidity towards you in 2009 and come one, let's open the new book for the coming year. Don't ever rewind the same mistake that we have done in previous but somehow we have to learn from that mistake. And see, this entry is the longest entry in 2009. T_____T The wishes for 2010 would be written in the next entry perhaps.

Almost forget, I met my very old friend in 2009. Good luck in Mesir. :)

Wednesday, December 30, 2009


Okay, I sebenarnya cuba berkejar untuk tulis post terakhir before archive entry ni bertukar tahun 2010. Sekarang dah 10.50 pm. I harap sempat publish before 12 am. Actually I baru je habis karaoke lagu Siti Nurhaliza and Kris Dayanti tadi. Ada set home theater baru, so macam batak sikit. Dan kemungkinan untuk balik rumah dengan lebih kerap akan jadi sangat besar. Lepas tu, buat alasan konon nak berlatih debat kat UiTM Shah Alam. I dah fikir masa nyanyi tadi. Sebab selalunya kalau hujung minggu, perasaan sangap nak berkaraoke sangat tinggi. So, daripada berhabis duit kat CS sampai RM15, baik balik rumah. Tak payah bayar. Okay, tambang bas RM34. Tapi boleh nyanyi sepuas hati sebab tak payah berebut microphone. I rasa, I kena stop pasal karaoke sebab nanti tak sempat nak publish.

Ohh, semalam I pergi Port DICKson (Dyla, kau yang ajar aku) dengan Kak Ya, Apis and Pe'e. Memang agak seronok tapi macam menyesal sikit sebab muka I dah bertambah hangus. Okay, jangan comment yang sebelum ni macam mana. So, malam semalam tidur rumah Ya. Dan pagi tadi kononnya nak tengok Pertandingan Pidato Kemerdekaan Intervasiti peringkat kebangsaan kat Flamingo Hotel pukul 9 am tapi memang hampeh lahh. I memang takkan bangun pagi kalau malam tu dah berborak dengan Ya tak ingat dunia. Cadang nak bangun pukul 8, tapi terlajak sampai 9.30. Then, mandi-mandi bersiap-siap. Berborak-borak sekejap dengan mak Ya. Dapatlah keluar rumah dalam pukul 11. Bijak.

Lepas tu, mestilah akan sesat sebab tak tahu jalan. Dan sampai Flamingo Hotel about sejam setengah kemudian. Sampai-sampai je, pidato dah habis. Tengok, dah tersedekah duit minyak kat Petronas depan rumah Ya. -__- Dan mungkin hari ni, HARI TAKDE REZEKI SEDUNIA sebab lepas ke Flamingo Hotel terus bergerak untuk makan-makan. Then, nampak signboard ke Jusco Setiawangsa. Ya kata, jum kita pergi sana. Then, terus text Dyla ajak turun sekali. Tapi Dyla tak boleh, dia kata Nik Nariman tak bagi. Hehe. Lepas tu, kitorang pun tak jadi, sebab sesat. Tengok, takde rezeki. Lepas tu konon nak pergi pulak Jusco Balakong tapi sekali lagi takde rezeki sebab tak jumpa jalan. Okay, jalan-jalan ke arah Semenyih, nampak A&W kat seberang jalan. Dan terus decide nak makan kat situ. Tapi tak tahu macam mana nak ke seberang. Cari jalan, sesat. See, takde rezeki.

Fine, lastly makan nasi campur lauk asam pedas. Nasib baik sedap. Mungkin rezeki pertama. Okay, cerita pasal perjalanan balik lagi menyakitkan hati. Ya nak hantar I ke KTM Kajang. Konon yang paling hampir. Tapi cari KTM Kajang dalam bandar Kajang yang takde lah besar mana selama lebih kurang sejam setengah. MAin pusing-pusing sebab takde signboard. JKR, tolonglah perbanyakkan after this. Haaa, tengok. Takde rezeki. And finally, sampai lah rumah dalam pukul 5 lebih. Sampai, terus karaoke. Berhenti, mandi dan sembahyang sekejap. Then, sambung balik. Sampai lah I tulis perenggan pertama tadi. Fuhhh, penat. Dah lah untuk post 2009 yang terakhir ni. Ni gambar terakhir untuk 2009. Sebab 2010 nanti I bertambah hot.

Telur, jangan jeles tau. ;p

p/s; YES! sempat pun. Baru pukul 11.
p/s; Okay, FINE. Aku baru perasan yang hari ni baru 30 december. Shit.

Monday, December 28, 2009

Terimalah hakikat

Memang, aku tahu bukan senang untuk kau terima hakikat yang semuanya dah berakhir. But come on lahh, kita dah besar, kita dah dewasa and kita dah boleh fikir. Sampai bila kau nak terikat dengan semua kenangan-kenangan dulu sampai semua benda yang kau nak buat sekarang kau bataskan? Kau jangan ingat aku saja-saja, suka-suka buat semua ni. Aku ada sebab aku sendiri. Dan aku datang bukan sebab aku nak kau balik dalam hidup aku. It was enough. Aku cuma nak jernihkan keadaan. Wujudkan suasana yang baru, bukan macam dulu. Tapi kalau kau tak boleh nak terima hakikat, sampai bila kita nak macam ni? Jumpa tapi macam tak kenal. Berborak tapi macam orang jauh.

Aku dah mula sakit hati bila kau buat macam ni. Lagi sakit dari waktu kau kecewakan aku dulu. Sebab sekarang niat aku baik. Niat aku satu, takde dua. Tiga apatah lagi. Aku bukan nak kecewakan kau lagi. Aku nak pulihkan keadaan. Terimalah hakikat. Aku rasa dah cukup lama masa yang kau ada untuk lupakan semua tu. Aku rasa dah cukup masa untuk kau berdendam dengan aku. Tapi kenapa kau mesti mengelak dari aku? Macam dosa aku pada kau, adalah dosa yang paling besar sepanjang hidup kau. Aku taknak kau. Aku cuma nak mulakan suasana baru. Suasana tanpa hubungan seperti dulu. Takkan kau tak mampu?

Aku bukan cabar kau. Tapi diri kau yang macam ni lah yang jadi punca keretakan kita dulu. Kenapa kau perlu takut, sedangkan hakikatnya kau yang perlu jaga aku? Kenapa kau perlu tanya aku sedangkan sepatutnya aku yang perlu dapatkan jawapan kau. Kau sama, tapi kau lain sangat. Aku benci macam ni sebab kau dah buat aku rasa yang aku bodoh sekali lagi. Kalau kau terus macam ni, jangan harap aku akan berlari kejar kau. Mungkin untuk berjalan pun aku tak sudi. Because you make me feel that way again and I think it was enough. Aku benci.

Saturday, December 26, 2009

Mungkin bukan macam dulu

Walau mungkin aku bukan sesiapa dalam hidup kau, but please jangan lah berjanji manis lagi kalau kau tak boleh buat apa yang kau janjikan. Aku benci dengar setiap patah kata yang kau keluarkan dari mulut kau, semata-mata sebab kononnya kau nak jaga hati dan perasaan aku. Kau tak tahu, yang sebenarnya bila kau janji macam-macam dengan aku, makin sakit hati aku bila satu pun kau tak pernah tepati.

Yea, dari dulu lagi macam ni. Mungkin aku tak berapa nak kisah kalau orang yang berjanji tu bukan kau yang aku dah kenal dari dulu lagi. Tapi, itulah masalahnya bila orang yang berjanji dan akhirnya tak pernah pun tepati janjinya tu adalah kau. Kau faham tak apa erti persahabatan? Jangan kau angguk beriya-iya kalau sebenarnya kau tahu yang sahabat tu berguna bila kau susah je. Jangan kau nak jerit dan jawab YA, kalau sebenarnya kau tak pernah rasai kehadiran aku dalam hidup kau.

Betul, aku bukan macam dulu lagi yang nak terasa hati dengan kau even kau cakap aku macam-macam. Aku bukan macam dulu lagi yang sikit-sikit nak mengadu pasal kau kat kawan-kawan aku yang lain. Tapi aku masih macam dulu yang still ada hati dan perasaan untuk kau jaga. Jangan ingat bila aku kata "It's okay" kau dah terlepas dari minta maaf dari aku. Walau kau nampak macam small matter tapi besar nilainya bagi aku untuk sebuah persahabatan. Sebab kita dah lama. Kita dah kenal each other unless kalau kau memang belum kenal aku.

Aku bukan suka beremosi untuk benda-benda yang mungkin kau anggap kecil macam ni. Tapi aku nak kau fikir, yang kau masih ada orang sekeliling. Aku nak kau fikir, betapa bernilainya persahabatan kita selama ni. Walau mungkin kau tak rasa apa yang aku rasa. Mungkin, semua perasaan kau terhadap aku dah berubah bukan macam dulu waktu kita happy. Mungkin, kau dah malas nak fikir benda remeh temeh dengan perempuan macam aku. Atau lebih tepat lagi, mungkin kau tak sayang aku macam mana aku sayang kau. Cuma, walau banyak mana pun kemungkinan aku harap kau tahu yang sebenarnya walau kita jauh beribu batu sekalipun, kau tetap dekat di hati aku. Dekat sini.

Friday, December 25, 2009


Kau pernah tak terfikir tentang perasaan orang? Jangan kau kata YA, kalau sebenarnya tidak. Betul, tadi aku baru belajar psychology. Attitudes can't be always predict the behaviour. Sebab tu kalau pun kau kata YA, aku susah nak percaya. Sebab mungkin jawapan tu untuk menutup attitude sebenar kau. Maybe your answer is just to get positive view from people about yourselves. So, baik kau jujur. Kalau kau tak pernah fikir perasaan orang, jangan harap untuk orang fikir perasaan kau. Please remember, life is about give and take. Semakin dewasa, orang akan mula berfikir dan berkira-kira dalam setiap perbuatan. Kalau kau jahat dengan orang, jangan simpan harapan orang akan baik dengan kau. Mungkin dia akan lebih jahat dengan kau.

Aku lebih tenang macam ni. Kemana saja seorang diri. Sebab aku tahu, dalam process kehidupan aku semakin membesar dan dewasa, aku perlu fikir untuk diri sendiri. Bukan aku elakkan diri dari dunia dan sekeliling, tapi aku lebih selesa begini. Sebab, manusia itu berubah. Mungkin sekarang kau boleh suka aku begini, tapi sesaat dua lepas ni kau akan benci. Manusia sentiasa berubah. Dan takkan kau nak letakkan diri kau di tempat yang sama bertahun-tahun semata-mata untuk kau penuhi tuntutan orang lain? Sedangkan dalam masa yang sama, kau yang suffer. Takkan kau nak biarkan diri kau selalu berkorban, sedangkan hati kau memberontak sebaliknya. Betul, kita selalu terlalu memikirkan perasaan orang sekeliling sampai kadang-kadang kita yang terseksa.

Mungkin sebab kononnya kau nak nampak baik dan sempurna di hadapan semua orang. Tapi pernah ke kau terfikir samada mereka hargai atau tidak pengorbanan kau? Sebab tu, bila kehidupan kita setiap hari berjalan, maka pemikiran kita juga perlu berjalan. Fikir tentang diri sendiri, itu yang aku percaya buat masa ini. Buat sesuatu yang kau rasa suka dan betul. Jangan kononnya berlakon semata-mata nak dapatkan attention orang sekeliling walaupun sebenarnya mereka tak pernah pandang kau. Apatah lagi nak memahami pengorbanan dan kebaikan kau. Aku bukan cuba untuk memujuk supaya kau lupakan orang sekeliling kau yang dulu pernah bersama-sama kau. Tapi aku nak kau fikirkan tentang diri kau lebih dari segala-galanya. Kau perlu fikirkan diri kau, sebab tak mustahil takde sesiapa yang fikirkan diri kau.

Kau fikirlah untuk kebaikan. Yang mana lebih elok untuk kau, yang mana lebih baik untuk kau. Sebab, untuk kau berjaya dalam hidup semuanya bergantung pada diri kau sendiri. Sebab, orang sekeliling kau susah nak faham apa yang kau nak dan kau impikan dalam hidup kau. Sebab, mungkin apa yang kau suka, orang sekeliling benci. Dan mungkin orang sekeliling benci apa yang kau suka. Kau dan dia berbeza dan kita sentiasa berubah. Takkan kau nak pengaruh attitude dan behavior kau semata-mata dengan melihat citarasa dan pemikiran orang lain? Sedangkan kau punya akal untuk berfikir dan kau ada pendirian untuk kau pegang. Mungkin apa yang orang lain fikir lebih baik dari apa yang kau fikir. Tapi tiada siapa yang boleh meniilai samada ia baik untuk diri kau atau sebaliknya. Sebab, bila ia tentang hidup kita sebaiknya kita yang memilih dengan cara kita.

Aku tak paksa kau berubah, tapi aku mohon kau berfikir untuk diri kau. Aku adalah aku. Dan kau juga aku. Aku pohon pada diri aku sebab kau adalah aku dan kita sama, serupa. Kita manusia.

p/s; just arrived home from SP at 11.30 pm

Wednesday, December 23, 2009


Okay, sekarang pukul 1.19 am. I mengantuk tahap melampau sebab siang tadi ada full day classes dari 10 am sampai 6 pm. Then, pergi PI for the first time sebab ada Ceramah Maal Hijrah. Then, melepak makan nasik free kat depan Kedai Mini Mahsuri sambil borak-borak kedai kopi dengan minah-minah Indon. Eh, sorang dari Vietnam. Apa motive I tah. Okay, I mengantuk tapi I tak boleh tidur sekarang sebab I TERPAKSA jaga tanaman I kat Farmville. I betul ketagih sampai dalam kelas, tengah belajar pun I akan sentiasa risaukan tanaman I. Sebab kalau lambat harvest nanti mati pucuk. Okay tak, mati je. Then, nanti rugi. I taknak rugi sebab I nak lawan dan pecut neighbours I, I taknak kalah okay. And esp my brother walaupun dia dah sampai level 24 sedangkan I baru level 14. -__- Okay lah, nak pergi jenguk raspberries and pumpkin sekejap.

Sunday, December 20, 2009

Netball, handball and volleyball

Yeah, yeah baru je petang tadi I main handball dengan budak-budak pre-law. And it was my first time playing ball in uitm. Tengok, betapa lama I tak bersukan. Since PLKN habis, memang I dah tak main apa-apa jenis bola sekalipun. Dan bila main tadi, sumpah I teringat gila masa zaman sekolah main netball petang-petang, main volleyball tak kira masa.

And of course teringat gila waktu National Service. Subuh-subuh hari dah berlari keliling kem untuk latihan stamina. Sanggup bangun awal dari orang lain semata-mata nak jadi wakil kem for netball. Lepas tu muka bangga gila dapat pegang Centre Position. Ohh, I gila rindu semua tu. Sebab latihan kerah tenaga yang cikgu buat masa kat PLKN lah pinggul I kecil seinci. Gila heaven kalau setiap hari pinggul kecil seinci. Mesti sekarang badan dah macam Megan Fox. Gay tengok pun terus jadi straight.

Lepas tu, kalau latihan netball kat sekolah memang sangat seronok. Sebab selalunya bila hari bertanding dah dekat, memang dapat skip kelas dengan bangga. Konon nak wakil sekolah, so macam suka hatilah nak skip kelas for training kan. Cikgu pun biasanya bagi dengan muka terpaksa. Lepas tu, mulalah risau sebab dah terlepas dua chapter untuk killer subjects macam add maths, chemistry, physics and biology. Tapi waktu skip kelas memang tak ingat dunia. Tambah lagi dengan debatnya, volley ball. Memang heaven bila assignment pun dapat hantar lambat sikit dari orang lain. Biasalah I kan wakil sekolah. Haha.

Then, kalau practice volley ball paling tak ingat dunia apatah lagi nak ingat SPM. Hujan ke, ribut ke, still nak main digging bola. Still nak main shadow kat net. Oh, seronoknya. Paling seronok bila satu geng masuk volley ball. Dah jadi macam aktiviti geng dah, bukan latihan untuk wakil sekolah tapi lebih kepada latihan bergembira bersama teman-teman. Court bola tampar pun dah jadi hak milik setiap petang even tournament dah habis. Sampai junior pun takut nak jejak sebab tahu court bola tampar, rda and the gang yang punya.

So, bila main handball tadi, sumpah lah I teringat tracksuit favourite masa sekolah dulu yang sekarang I tinggal je dalam almari kat rumah. And of course I teringat napkin pink yang I selalu angkut masa latihan and tournament. Memang berjasa untuk lap peluh jantan I sepanjang waktu sekolah and PLKN dulu. Betul orang cakap, kadang-kadang apa yang kita buat pada masa ni, banyak buat kita berfikir tentang masa lampau kita.

Rindu teman se'geng' kat sekolah. Telur, Ya, Fara, Adek and Haidar. Kita team volley ball yang HOT. :)

Yea, sekarang tengah blackout kat my level. =__=

We're not perfect

Kenapa setiap kali kita ada masalah dengan kawan, kita akan jadi orang yang konon teraniaya? Selalunya kita letak diri kita sebagai mangsa keadaan dan bukannya sebagai pemangsa. Selalunya kita akan jadi Cinderella yang kena dera dengan mak dan kakak-kakak tirinya. Selalu macam ni. Kenapa kita selalu nak jadi orang yang tak salah dan kononnya teraniaya? Kenapa kita selalu nak salahkan orang lain bila something happens in our lives? Kononnya kita lah manusia yang paling baik dan innocent yang selalu kena buli dan hina. Padahal sebenarnya kita tak sempurna.

Yeah, I guna 'kita' sebab it happens in my life too. Tapi I benci dengan diri sendiri bila I selalu buat-buat innocent bila ada problem dengan kawan-kawan or even boyfriend sekalipun. And it is a question, kenapa manusia susah nak mengaku salah dan ask for the forgiveness setiap kali ada misunderstanding? Kenapa manusia lebih suka untuk buka cerita buruk even pasal kawan sendiri pun semata-mata untuk tunjuk pada dunia bahawa sebenarnya dia lah mangsa? Yeah, because we're not perfect. Kita suka tunjuk kononnya kita baik dan tak sampai hati buat benda-benda jahat pada kawan-kawan kita. Because in the same time, kita nak tarik perhatian ramai orang supaya concern pasal kita walaupun kita terpaksa korbankan friendship yang lagi satu. Ini perkara biasa.

Ye, memang kadang-kadang kita betul tak bersalah dan kita adalah mangsa. Tapi itu kadang-kadang sebab selalunya kitalah penyebab masalah-masalah yang berlaku. And even kita tak bersalah sekalipun, kenapa susah untuk kita jernihkan keadaan dan bukannya dengan bukak cerita-cerita buruk yang sebenarnya make the situation worse? Cuba kita yang mengaku salah kita, minta maaf dan lupakan semua yang dah berlaku? Mesti dunia aman tanpa sengketa. Amek kau, ayat sastera. Tapi betul, orang senang cakap forgive and forget. Tapi itu lah dua perkara yang paling susah kita nak buat. Susah untuk kita lupa apa yang orang dah buat pada kita walaupun kat mulut kita cakap kita maafkan dia. Sebab kita manusia, kita selalu nak jadi baik depan semua orang walau hakikatnya kita masih simpan rasa tu dan mungkin dendam.

Sebab tu, kita jangan berharap orang akan jujur dan ikhlas dengan kita sebab semua manusia sama. Kita sendiri tak tahu apa standard untuk ukur tahap keihklasan dan kejujuran. Sebab mungkin setiap kebaikan yang kita buat pun, ada sebabnya. Setiap kemaafan yang kita beri, mungkin ada sesuatu disebaliknya. Dan mungkin, setiap kemaafan yang kita pinta pun, ada agendanya. Kita manusia, dan kita sentiasa cuba untuk jadi yang baik dan sempurna didepan semua. Kita tetap tidak sempurna walau kita cuba untuk nampak sempurna.

Friday, December 18, 2009

My Wish

Sempena awal muharam ni, I memang rasa nak balik rumah. Homesick. That's the word. Okay, this post would be about all my wishes sempena awal muharam. Yeah, I tahu hari ni dah 2nd of Muharam tapi peduli apa sebab mood I still awal muharam. Sebab tadi I dengar zikir taubat kat TV3 and I insaf sebentar okay. That's why I nak post about awal muharam jugak.

Okay, back to the title. Disebabkan ni Tahun Baru dalam Islam, so setiap wish mestilah berbentuk Islamic dan logic dan tak annoying. I akan cuba sedaya upaya buat entry ni Islamic dan memenuhi tuntutan. Gituuuu. :)

First, of course it's about my family. Disebabkan I sangat homesick saat I type entry ni so the first wish would be for my parents and family. Okay, I harap sangat tahun ni I dapat jadi anak yang baik compared to the previous years. I nak dengar cakap my parents. I nak berjimat cermat sebab tahun lepas selalu sangat mintak ayah masukkan duit selang 4 hari. 4 hari guna RM100. 'Tahun lepas' I refer masa I kat Melaka and UM. Kira tahun lepas jugak lah kan even sebenarnya minggu lepas? Sila angguk seperti biasa. So, tahun ni nak kurangkan penggunaan wang ringgit. 5 hari guna RM100. Disamping dapat ringankan beban mak ayah, boleh jugak jadi anak yang soleh dan jauhkan diri dari perkara-perkara duniawi. Sebab biasanya duit habis cepat macam makan nasi masa lapar gila nak mampus adalah disebabkan enjoy tak ingat dunia, karaoke, tengok wayang dan lepak sana sini.

Secondly, bila yang pertama pasal parents, yang kedua haruslah pasal adik-beradik. Okay, I nak jadi kakak yang sangat bertanggungjawab dan tak garang. I nak jadi sopan santun di kalangan adik beradik. Supaya bila salah dua orang sedang bergaduh berebut nak main game GTA kat PS2, atau berebut remote control astro, I boleh jadi someone yang boleh tenangkan dan leraikan pergaduhan. Atau mungkin, I kena jadi lebih penyayang dengan memanggil adik-adik terus solat sejurus selepas azan. Lebih baik kalau tolong bentangkan sejadah. Nampak macam penyayang gila kalau ajak adik-adik sambil usap kepala mereka. Disebabkan I ada seorang abang besar, so I nak jadi adik yang mendengar kata. I akan cuba dengar kata along walaupun bila dia suruh bagi hadiah lembu sekor dalam game farmville walaupun sebenarnya I kedekut nak bagi hadiah kat orang lain sebab taknak level orang lain lagi atas dari I. -_-

Okay, thirdly is about friends. I nak jadi kawan yang baik dan setia. Homaigod, setia setia. I geli mat. Tapi betul apa, that's the word. I masih mencari kawan yang betul-betul boleh jadi kawan in the real meaning of friend. But I know, in getting that kind of friend, I have to be like that to others. So, matlamat utama ialah jadi kawan yang baik, yang boleh dengar masalah orang, yang boleh share everything termasuk duit. Yang tak payah nak berkira kalau kawan pinjam setakat RM1.20 untuk bandung cincau bungkus atau pun RM2.50 untuk basuh baju guna washing machine. Sebab mungkin satu hari nanti, kalau I yang tengah sengkek, kering, papa kedana, kawan tu lah yang akan tolong dan belanja I bandung cincau bungkus padahal masa tu cuma ada 50 cent je dalam purse I. Yeah, give and take. That's the word.

Fourthly is about my study. I nak jadi seorang pelajar yang sangat-sangat rajin dan cintakan buku. I taknak ponteng kelas lagi. Kecuali kalau ada tournament and latihan debat. I taknak skip kelas lagi kecuali kalau I betul-betul tengah senggugut macam sekarang ni. Rasa nak pitam oh. I nak lebih kerap duduk di meja dan study. Walaupun kadang-kadang study sambil main Farmville atau pun tengok Gossip Girl. Sambil study terpaksa jeling-jeling sikit kat laptop. Takpe, asalkan I study. Sebab last year memang hampeh lah nak tengok muka I bukak buku kalau tak exam and test. I nak dapat dekan for this semester. I wish. Amin.

Okay, cukup empat. Kalau tak, sumpah entry ni jadi karangan BM SPM. Nanti you all muntah dan pitam depan laptop sebab tak tahan tegok huruf yang banyak kat screen. Okay, bye. Nak sambung study Psychology.

Of VC Cup '09

Okay, finally dapat pun upload all this pictures. But actually banyak lagi yang I tak upload. Macam malas pun ada. Kalau nak tengok, jenguk lah FB I okay. Okay, nak cerita dah ni. Alhamdulillah, masa VC Cup hari tu banyak kejayaan dan peningkatan yang kitorang dapat. Firstly, tahniah kepada team Mizi,Faris and Que sebab masuk final. Walaupun kalah dengan team Shah Alam but I think it was a good try. Secondly, tahniah jugak unutk Mizi sebab dapat Johan for Pidato VC Cup. Zul being the 3rd runner. Congrats to both of you. Tahniah untuk Obama, the English Debater for being the top 10 best speakers overall. And kalau tak salah Obama dapat ranking ke-8. Tahniah untuk kak FD the gorgeous sister ever for being the adjudicator for the final of Debate. And finally, congrats to my self for the achievement and for the improvement in debate. I got top 10 best speakers overall in ranking number 5. Thank God for giving that to me. Okay now, let's the pictures tell you the stories. :)

This is a part of the family in debate and really, I love them so freaking much. Rayme is from UiTM Sarawak, Bobob- UiTM Dungun, Panda- UiTM Sri Iskandar. Ady- UiTM Dungun. Really miss you guys.
Gambar ni masa lepas lawan dengan team Mizi masa quarter final. Rezeki team Mizi untuk ke semi final. But still I am proud of them even kalah dengan diorang.

This is my teammates. Thanks so much to both of you because you were willing to be a part of me in this tournament. Still, you are the best. From left was Hakim, me and Paan.

This is was before the announcement for the breaker for semi final. We got so much fun with Ms Fatin and Ms Syazwani. Thanks so much to both of them. Seronok gila dapat lepak dengan Ms Fatin and Ms Syazwani then main game 'Apa Kaitan' and 'Menuju Bulan' masa dalam bas. And of course the best memory was bila kita nyanyi sama-sama. Love you guys.

Ni masa Grand Luncheon kat Avillion Hotel. Okay, masa ni memang seronok sebab makanan sedap. Okay, I dah macam Queen kan. Dengan crown comel tu. ni semua idea Hakim okay.

Okay, ni masa keluar ke Tesco Bandar Melaka. Ada banyak pokok Christmas yang sangat cantik kat depan Living Cabin.

Ni kat MC'D Dataran Pahlawan.
Kat Jonker Walk. I have tried everything there. Nampak sangat macam batak tak pernah jumpa seumur hidup. Kesian.

Okay, ni masa naik Menara Taming Sari. Sumpah I memang macam batak gila tapi sangat takut sebab I gayat. Melaka sangat cantik pada waktu malam. Okay, I promote Melaka.

Okay, end of story. Sekarang I dah kat Kedah dan terpaksa catch up balik semua chapter yang I dah tertinggal selama 3 minggu debat. Okay, bye. Nak tengok Gossip Girl.

Wednesday, December 16, 2009

Memang Nak Kena Maki

Haaa, yang ni memang tak tahan. Dah lah I dah lama tak update blog ni. Bila tengok memang dah bersawang berhabuk segala macam dah. Baru niat suci nak update blog dengan gambar-gambar VC Cup sekali laptop tak boleh baca USB Sony Ericsson pink I. So, terus tak jadi santapkan mata anda dengan gambar-gambar yang banyak.

Bertambah makian di mulut, bila kononnya nak basuh baju yang dah dikumpul sepanjang Royal dan VC Cup malam ni. Okay okay, I tak kumpul. Cuma hari tu tak sempat basuh kat sana sebab sangat busy outing di Bandar Melaka. Okay, sambung cerita. Tadi I nak basuh baju. Dah pau roommate syiling RM2.50 before class Ms. Salmah tadi. Then, balik kelas angkut baju-baju setinggi gunung ke laundry.

And yes, memang ramai gila beratur nak basuh baju. Membuktikan kami menggunakan all the facilities sebaik yang mungkin. Bukan sebab malas. Okay then, turn I untuk basuh and shit. Dah masukkan dua keping 50 cent, nak masuk the third one tiba-tiba syiling keluar balik. I mean the third one. I masukkan lagi syiling lain, still terkeluar. Then, lari-lari ke bilik. Nasib baik bilik memang sangat dekat so tak kisah dan tak payah maki. Pergi tukar syiling lain sebab dah fikir mesti yang tadi syiling palsu. Mesin basuh tak nak terima. Tapi bila dah tukar still tak boleh masuk. Then, lari semula ke bilik dengan harapan syiling tadi pun palsu. Then, masukkan. Still terkeluar balik. Okay, fine. Balik bilik dan consider mesin tu dah penuh dengan syiling, so dah tak muat. Dan, baju-baju I still dalam mesin basuh sebab dah bercampur dengan sabun serbuk roommate I.

Sumpah nak kena maki. Tah bila lah I nak keluarkan balik baju-baju tu. Okay, dah. Nak main farmville sekejap. Bye.

Tuesday, December 08, 2009

Yes, I don't have you

I just came back from University Malaya this afternoon after the Royal Debate finished yesterday. Everything is just okay since I started to accept the fate that I am the only one that have to be separated from the team. Well, I got so much fun yesterday whole day and night with the new family and I really enjoyed it and somehow I have to accept that they are the best. Yes, they are the best. Even I tak de you dalam hidup I, but still I bahagia sangat-sangat.

Yes, I don't have you like the others but still I am happy with my life. Maybe I tak ada you macam perempuan-perempuan lain. Yang boleh jalan-jalan sambil on the phone bergayut dengan you, or maybe boleh tengok tv sambil chatting with you. Or maybe boleh hangout dengan you sedangkan I hangout dengan all my girlfriends. Yang boleh berangan macam dalam fairytale bila you hold their hand, sedangkan I hanya boleh nak berangan bila tengok cerita-cerita romantic semata-mata. Paling seronok pun, mungkin I boleh mimpi kahwin dengan Remy Ishak or Fahrin Ahmad once again. They don't have to do like what I do because they got you.

Tapi I peduli apa even I don't have you in my life? Memang lah I peduli sikit, tapi I malaslah nak fikir. Betul. Sebab bila setiap kali kawan-kawan I tanya about you, I akan cakap I taknak. Bukan I taknak you, tapi I taknak sesiapa. Yea, I belum ready for being someone in your life. Bukan sebab you adalah you, tapi sebab you bukan dia. And please, forgive me for everything and surely for not accepting you in my life.
I love this picture the most. :')

Saturday, December 05, 2009

Ni jodoh kita, perhaps.

Susah kan nak cakap pasal jodoh. Siapa jodoh kita, mana jodoh kita, bila kita akan jumpa dengan jodoh kita. Susah, sebab semua nya pasal our future. Because we never know what go to happen in our future. Sebab kita bukannya pak tilik yang boleh ramal-ramal nasib unless lah kita memang percaya pada semua tu. Tapi I tahu, semua tak. Kita susah nak ramal dan tahu apa kesudahan sesuatu perkara. Bila kita bercinta, kita harap dia jodoh kita sampai bila-bila. Bila kita dah sayang separuh mati, kita harap dia jodoh kita yang Tuhan dah tetapkan. Bila kita kena tinggal sekalipun, kita masih berharap supaya dia tetap jadi jodoh kita akan datang.

Kenapa kita suka berharap pada something yang kita tak tahu kesudahannya? Kenapa kita suka simpan harapan pada something yang kita tak boleh ramal dan baca atau tilik? Sebab kita selalu sandarkan hidup kita dengan kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku. Sebab kita selalu kononnya macam plan our future in life but in the same time we are just looking at the one angel of perspective. Sebab kita selalu harapkan yang terbaik untuk kita. Dan sebab harapan-harapan itulah, kita terlalu yakin dengan apa yang kita dah plan dan rangka.

Kenapa Tuhan kata, takdir dan jodoh ketentuan Dia? Sebab Dia taknak kita terlalu yakin dengan apa yang kita fikir dan rancang. Kenapa apa yang selalu kita plan jarang menjadi seperti yang kita harapkan? Sebab Tuhan sedang ajar kita, yang sebenarnya planning yang kita buat tu tak lah sehebat mana. Tapi bila soal jodoh, orang selalu letak harapan yang setinggi gunung. Yang kadang-kadang kita tak mampu pun untuk daki gunung tu. Macam mana nak mampu kalau kekuatan yang ada tak memadai dengan ketinggian gunung tu? Sebab apa tak memadai? Sebab latihan kita selalu tak cukup tapi dalam hati dan kotak fikiran kita terus jump to the destination and to the aim. Sebab kita selalu terus lompat pada matlamat kita dalam kehidupan. Kita selalu terlepas pandang tentang apa yang kita sedang buat dan fikirkan.

Kita selalu lupa, apa usaha kita untuk capai puncak gunung yang kita idam-idamkan tu. Atau kadang-kadang mungkin kita terasa yang usaha kita dah banyak dan cukup dan kita selalu sangka ia dah memadai untuk kita gunakan dalam sesi pendakian kita. Sebab kita selalu over confident dengan apa yang ada di minda kita. Kalau kita mahu dia jodoh kita dulu kini dan selamanya, maknanya kita kena tengok apa usaha kita untuk kekalkan dia sebagai jodoh kita. Kalau kita rasa kita tiada usaha, so padam je apa yang kita idamkan. Kalau kita rasa usaha kita masih belum cukup, so tingkatkan ia selagi kita mampu. Sekarang, kita mungkin faham konsep usaha untuk capai matlamat dan impian kita.

Tapi di sebalik usaha, kita jugak kena sedar yang sebenarnya segala apa yang berlaku dalam hidup kita, director utamanya tetap Yang Maha Esa.

Friday, December 04, 2009

Lelaki Idaman

Lelaki mesti bangga kalau tahu ramai perempuan admire dia. Bertambah bangga kalau dia tahu perempuan-perempuan tu tergila-gila kan dia. Dan akan lebih bangga kalau dia tahu perempuan-perempuan tu berebut untuk dapatkan dia. Tapi dalam hati dia, apalah yang nak dikisahkan dengan perempuan-perempuan tu. Sedangkan he deserve much better than them. Tapi itu kalau you jadi lelaki idaman Malaya. Lelaki yang perempuan-perempuan gila-gilakan tapi bila I tengok, you ni macam biasa je. Bila I tengok, takde pun I rasa nak cair macam coklat. Atau pun ais batu dalam milo panas. (Once again) Tapi kenapa bila orang lain tengok you semua macam dah separuh gila atau mungkin ada sesetengah yang terus gila? Betul, I pelik.

Kenapa I rasa you just the same with the other typical guys out there but in the same time ada beratus-ratus perempuan, (okay lah berpuluh-puluh logic sikit) yang tengok you macam you the most perfect guy in the world ever? Kenapa I rasa macam you got nothing special compared to another guys but in the same time, berpuluh-puluh perempuan cakap you hot gila dan pasti akan tak berkelip setiap kali you lalu. Homaigod, sumpah I rasa macam taknak pandang you sedangkan perempuan lain pandang tak cukup dua mata. Kenapa Kenapa? Kenapa I tak rasa you hot, dan tak deserve untuk jadi lelaki idaman Malaya? Or even lelaki idaman Indonesia? Tak tak, you betul tak layak. Sebab ramai lagi lelaki yang beratus kali ganda lebih hot dan macho dan gagah berbanding you.

Kenapa setiap kali you bersuara, mesti perempuan-perempuan yang admire you akan kata suara you sexy dan sedap? Sedangkan I tak rasa langsung yang suara you sexy dan sedap, malah I rasa dah macam suara katak puru bawah tempurung dah. Bukan setakat Audition Pertandingan Karaoke Kampung Dusun you tak lepas, Audition Peringkat Rumah Pak Seman pun belum tentu. I tak rasa yang orang akan suka suara you kecuali perempuan-perempuan tu. Tapi kenapa perempuan-perempuan tu boleh gila bila dengar suara you? Kenapa diorang boleh stop bercakap kalau you dah start bercakap? Betul, I pelik.

Tapi bila I tengok senyap-senyap, I kaji dan I fikir. I jumpa sebab untuk jawab soalan-soalan 'kenapa' I tadi. Sebab you bukan Lelaki Idaman I, tapi you Lelaki Idaman orang lain. Sebab you takde ciri lelaki yang I idamkan, tapi ciri you ada pada lelaki yang perempuan-perempuan tu idamkan. Sebab perempuan sangat berbeza dalam pandangan terhadap lelaki. Dan yang paling penting, sebab YOU bukan DIA.

Thursday, December 03, 2009

Rindu Rindu

Sekarang semua nya dah okay. I got the chance to release everything. I won't think about the past again. Cuma, sekarang ni I rasa betul rindu kat semua kawan-kawan di Kedah. (Sila terharu, :') Sebab I sangat jarang rindu orang. *tipu) Rasa macam nak balik Kedah sekarang, tapi tak boleh. Sebab I bukannya hangat-hangat tahi ayam, buat something tak habis. Entah macam mana tah tahi ayam yang hangat ni kan. No, I'm not. Itu yang penting. I akan try to stay here sampai habis. Sampai I dapat belajar banyak benda dan dalam masa yang sama, I nak sangat bagi sokongan pada yang lain. Because we're in a family and we need each other as well.

But still, I betul rindu The Yawww kat Kedah. I nak lepak-lepak kat Food Court dengan you all. I nak gossiping dengan you all. I nak tengok beg-beg cantik kat blogshop dengan Zalila and Azira. I nak tidur dengan Atyn. (Betul betul, tak pernah tipu. Rindu nak peluk cium.) I nak lambat ke kelas dengan Natalia and Azira lagi. (Haha, sukati je. Padahal Madame Rosnelim cakap, "I don't like the late comers!" merujuk pada I, Natalia, Azira, Que dan Sarah. Oh My Gucci. Haha.) Okay, I rindu nak tangkap gambar bodoh dan buruk dengan Ryn. Sumpah mak gelak gila sambil guling-guling atas katil bila tengok balik gambar-gambar kita nyahhh. Haha. I rindu nak sembang-sembang lucah dengan UN. Haha. Kenapa tah I tekan caps lock untuk taip nama UN. I rindu nak borak-borak pasal Nur Kasih dengan Iera dan Feeqa.

Yea, I betul rindu. Korang, tolong lah terharu dengan bentangkan red carpet masa I balik kedah nanti okay. Oh jangan lupa hidangkan I air barli susu segelas dan juga roti canai abang enam pulutuju. Alamak, terkantoi kan identiti beliau. Haha. But I'm wondering is it Food Court still banyak lalat macam before I datang sini? Banyak ke? Kalau banyak, cancel lah barli susu dengan roti canai. I nak MC'D okay. I nak prosperity burger dengan Mc Flurry. Dyla, ni semua pengaruh kau. Haha. Okay lah, mengarut dah ni. I nak call MC'D ni. Any order? Boleh order sendiri okay. Bye.

Wednesday, December 02, 2009

Once again

It come again in my mind. I was trying to avoid all those feeling but I can't do it alone. I really need somebody to tell to. I hate this situation because I really can't stand for it. I am not strong enough for all of this. I want to live happily like before. Please miracle, come to my life. To bring me to the right place that I want. To be with me, no matter what happen in my life. Because, really I can't stand.