BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 05, 2009

Ni jodoh kita, perhaps.

Susah kan nak cakap pasal jodoh. Siapa jodoh kita, mana jodoh kita, bila kita akan jumpa dengan jodoh kita. Susah, sebab semua nya pasal our future. Because we never know what go to happen in our future. Sebab kita bukannya pak tilik yang boleh ramal-ramal nasib unless lah kita memang percaya pada semua tu. Tapi I tahu, semua tak. Kita susah nak ramal dan tahu apa kesudahan sesuatu perkara. Bila kita bercinta, kita harap dia jodoh kita sampai bila-bila. Bila kita dah sayang separuh mati, kita harap dia jodoh kita yang Tuhan dah tetapkan. Bila kita kena tinggal sekalipun, kita masih berharap supaya dia tetap jadi jodoh kita akan datang.


Kenapa kita suka berharap pada something yang kita tak tahu kesudahannya? Kenapa kita suka simpan harapan pada something yang kita tak boleh ramal dan baca atau tilik? Sebab kita selalu sandarkan hidup kita dengan kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku. Sebab kita selalu kononnya macam plan our future in life but in the same time we are just looking at the one angel of perspective. Sebab kita selalu harapkan yang terbaik untuk kita. Dan sebab harapan-harapan itulah, kita terlalu yakin dengan apa yang kita dah plan dan rangka.

Kenapa Tuhan kata, takdir dan jodoh ketentuan Dia? Sebab Dia taknak kita terlalu yakin dengan apa yang kita fikir dan rancang. Kenapa apa yang selalu kita plan jarang menjadi seperti yang kita harapkan? Sebab Tuhan sedang ajar kita, yang sebenarnya planning yang kita buat tu tak lah sehebat mana. Tapi bila soal jodoh, orang selalu letak harapan yang setinggi gunung. Yang kadang-kadang kita tak mampu pun untuk daki gunung tu. Macam mana nak mampu kalau kekuatan yang ada tak memadai dengan ketinggian gunung tu? Sebab apa tak memadai? Sebab latihan kita selalu tak cukup tapi dalam hati dan kotak fikiran kita terus jump to the destination and to the aim. Sebab kita selalu terus lompat pada matlamat kita dalam kehidupan. Kita selalu terlepas pandang tentang apa yang kita sedang buat dan fikirkan.

Kita selalu lupa, apa usaha kita untuk capai puncak gunung yang kita idam-idamkan tu. Atau kadang-kadang mungkin kita terasa yang usaha kita dah banyak dan cukup dan kita selalu sangka ia dah memadai untuk kita gunakan dalam sesi pendakian kita. Sebab kita selalu over confident dengan apa yang ada di minda kita. Kalau kita mahu dia jodoh kita dulu kini dan selamanya, maknanya kita kena tengok apa usaha kita untuk kekalkan dia sebagai jodoh kita. Kalau kita rasa kita tiada usaha, so padam je apa yang kita idamkan. Kalau kita rasa usaha kita masih belum cukup, so tingkatkan ia selagi kita mampu. Sekarang, kita mungkin faham konsep usaha untuk capai matlamat dan impian kita.

Tapi di sebalik usaha, kita jugak kena sedar yang sebenarnya segala apa yang berlaku dalam hidup kita, director utamanya tetap Yang Maha Esa.

32 Yorum var:

FeeQa said...

first lg!!
(muka bosan)

sape ek jodoh aku?
nk Adam laaah.
hahaha ;pp

rda hot said...

Feeqa, please lah wei. Haha.

Eh eh, adam aku punya okay. Back off sekarang jugak. Haha.

FeeQa said...

siyes duh, knape asek name aku yg terpapar? ;DD

ehem,ehem, makin melangkah kehadapan XD

Lady FS. said...

agree ! eh mamat mana tah feeqa angkut letak muka dia ni -___-

FeeQa said...

pakwe baru ok?
eunhyuk nama dye.
sila google cpt ;DD

DOLCEshasha said...

amek ahh adam krg..
aku nk jacob ja(:

emm,jodoh d tgn tuhan weyh..
kta ley atur ja, tp tuhan yg tentukan..

saya DYANA , people ! said...

setuju , jodoh ditangan Tuhan !

{lumut} said...

aku suke entry ni boleh?

jodoh....

hmm..aku mengeluh.

dylakamil said...

haha apahal tiba tiba pasal jodoh ni rda ;pp

anywaay jodoh di tgn Tuhan but we can find him kann. xkn duduk teperuk kat rumah ;p

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

haloooo ma dear... sjk kebelakangan ni blog ko pasal hati dan perasaan jew.... jiwa kaco kawanakuh nieh... debat cmna???

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

haloooo ma dear... sjk kebelakangan ni blog ko pasal hati dan perasaan jew.... jiwa kaco kawanakuh nieh... debat cmna???

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

haloooo ma dear... sjk kebelakangan ni blog ko pasal hati dan perasaan jew.... jiwa kaco kawanakuh nieh... debat cmna???

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

haloooo ma dear... sjk kebelakangan ni blog ko pasal hati dan perasaan jew.... jiwa kaco kawanakuh nieh... debat cmna???

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

haloooo ma dear... sjk kebelakangan ni blog ko pasal hati dan perasaan jew.... jiwa kaco kawanakuh nieh... debat cmna???

s.c.h.u.l.t said...

betol3.. stuju! :)

eh you..kenapa tak ada follow punya section?

mahu follow belog kamu ;)

(terharu tak terharu tak? heh,diamlah syuhadaaa)

anak Kushairi said...

Haha, aku suka ayat kau la weh :)) Haha

rda hot said...

Feeqa, haha. apa ni? Aku tak faham.

rda hot said...

FS, haaaa tahu takpe. Geli geleman aku tengok. Haha.

rda hot said...

Feeqa, kesah apa aku. Haha.

rda hot said...

Shasha, bagus2. Adam aku punya. Haaa, yes. Jodoh ditangan Tuhan.

rda hot said...

Dyana, thanks for the agreement. ;p

rda hot said...

Lumut, A big YES for you dear. :)

Eh, eh. Jangan!! Aku tulis entry ni bukan untuk kau mengeluh.

rda hot said...

Dyla, saje je. Aku kan dah matured. Haha.

Yes, betul itu.

rda hot said...

Paan, saja je nak share dengan readers Debate nanti cerita.

rda hot said...

schult, Eh. New reader lah. Thanks okay. :) Ada lah, Usha betul2. :)

Terharu. :')

rda hot said...

Que, ayat yang mana? Thanks anyway. :)

FeeQa said...

heyy kau perempuan, jgn kutuk pakwe aku.

.millalara. said...

seringkali kita akan jumpa jodoh yg salah dulu utk memperbetulkan diri kita utk jodoh kita yg terbaik nnti ;)

rda hot said...

Feeqa, haha. Kau ada pakwe ke masalahnya??

rda hot said...

millalara, yeah. I love that quote. :)

dayah aziz said...

jodoh ditangan tuhan...=p

rda hot said...

Dayah, yeah. That's true. :)