BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 18, 2009

My Wish

Sempena awal muharam ni, I memang rasa nak balik rumah. Homesick. That's the word. Okay, this post would be about all my wishes sempena awal muharam. Yeah, I tahu hari ni dah 2nd of Muharam tapi peduli apa sebab mood I still awal muharam. Sebab tadi I dengar zikir taubat kat TV3 and I insaf sebentar okay. That's why I nak post about awal muharam jugak.


Okay, back to the title. Disebabkan ni Tahun Baru dalam Islam, so setiap wish mestilah berbentuk Islamic dan logic dan tak annoying. I akan cuba sedaya upaya buat entry ni Islamic dan memenuhi tuntutan. Gituuuu. :)

First, of course it's about my family. Disebabkan I sangat homesick saat I type entry ni so the first wish would be for my parents and family. Okay, I harap sangat tahun ni I dapat jadi anak yang baik compared to the previous years. I nak dengar cakap my parents. I nak berjimat cermat sebab tahun lepas selalu sangat mintak ayah masukkan duit selang 4 hari. 4 hari guna RM100. 'Tahun lepas' I refer masa I kat Melaka and UM. Kira tahun lepas jugak lah kan even sebenarnya minggu lepas? Sila angguk seperti biasa. So, tahun ni nak kurangkan penggunaan wang ringgit. 5 hari guna RM100. Disamping dapat ringankan beban mak ayah, boleh jugak jadi anak yang soleh dan jauhkan diri dari perkara-perkara duniawi. Sebab biasanya duit habis cepat macam makan nasi masa lapar gila nak mampus adalah disebabkan enjoy tak ingat dunia, karaoke, tengok wayang dan lepak sana sini.

Secondly, bila yang pertama pasal parents, yang kedua haruslah pasal adik-beradik. Okay, I nak jadi kakak yang sangat bertanggungjawab dan tak garang. I nak jadi sopan santun di kalangan adik beradik. Supaya bila salah dua orang sedang bergaduh berebut nak main game GTA kat PS2, atau berebut remote control astro, I boleh jadi someone yang boleh tenangkan dan leraikan pergaduhan. Atau mungkin, I kena jadi lebih penyayang dengan memanggil adik-adik terus solat sejurus selepas azan. Lebih baik kalau tolong bentangkan sejadah. Nampak macam penyayang gila kalau ajak adik-adik sambil usap kepala mereka. Disebabkan I ada seorang abang besar, so I nak jadi adik yang mendengar kata. I akan cuba dengar kata along walaupun bila dia suruh bagi hadiah lembu sekor dalam game farmville walaupun sebenarnya I kedekut nak bagi hadiah kat orang lain sebab taknak level orang lain lagi atas dari I. -_-

Okay, thirdly is about friends. I nak jadi kawan yang baik dan setia. Homaigod, setia setia. I geli mat. Tapi betul apa, that's the word. I masih mencari kawan yang betul-betul boleh jadi kawan in the real meaning of friend. But I know, in getting that kind of friend, I have to be like that to others. So, matlamat utama ialah jadi kawan yang baik, yang boleh dengar masalah orang, yang boleh share everything termasuk duit. Yang tak payah nak berkira kalau kawan pinjam setakat RM1.20 untuk bandung cincau bungkus atau pun RM2.50 untuk basuh baju guna washing machine. Sebab mungkin satu hari nanti, kalau I yang tengah sengkek, kering, papa kedana, kawan tu lah yang akan tolong dan belanja I bandung cincau bungkus padahal masa tu cuma ada 50 cent je dalam purse I. Yeah, give and take. That's the word.

Fourthly is about my study. I nak jadi seorang pelajar yang sangat-sangat rajin dan cintakan buku. I taknak ponteng kelas lagi. Kecuali kalau ada tournament and latihan debat. I taknak skip kelas lagi kecuali kalau I betul-betul tengah senggugut macam sekarang ni. Rasa nak pitam oh. I nak lebih kerap duduk di meja dan study. Walaupun kadang-kadang study sambil main Farmville atau pun tengok Gossip Girl. Sambil study terpaksa jeling-jeling sikit kat laptop. Takpe, asalkan I study. Sebab last year memang hampeh lah nak tengok muka I bukak buku kalau tak exam and test. I nak dapat dekan for this semester. I wish. Amin.

Okay, cukup empat. Kalau tak, sumpah entry ni jadi karangan BM SPM. Nanti you all muntah dan pitam depan laptop sebab tak tahan tegok huruf yang banyak kat screen. Okay, bye. Nak sambung study Psychology.

28 Yorum var:

saya DYANA , people ! said...

haha , gila babi wehh 4 hari rm100 ! neway , contohi aku , kakak yang baik ! dan kawan yang setia auuwww

amaaaa said...

rdaaaa
aku pon homesick wehhh
rndu mak apak akuu
waaaaaa~

missiesya said...

bgus2..
sempena maal hijrah ni..
kita cuba berhijrah dr pekara buruk kpd baik
chaiyok2!!!

fifa =) said...

goodluck dengan resolution anda =P
heehehehe.

rda hot said...

Dyana, tahu takpe. Gila boros aku guna duit. Cettt, boleh percaya ke kata-kata kau ni?? Haha.

rda hot said...

Amaaa, aku tak sabar nak balik next week. Cepatlahh masa berlalu. :(

rda hot said...

missieya, thanks okayyy. :)

rda hot said...

Fifa, thanks okay. I will work hard for this. :)

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

yaa.... i pray the besh 4 ur study,,,, u cn do it.. chaiyokkk2

nurafiqahmohamadadnan said...

semua bercakap pasal wish :D

Lady FS. said...

kalau kau ikut kitorang ni sure terubat nak balik rumah :D

asked said...

huuuu~~

tak saba nk tggu..

**saya harap taun ni..sy nk jd bini yg baek dan tk bnyk ngumpat tntg laki sya..

P/s::tande2 tak sabo nk kawen..

dylakamil said...

weyy dyana, kitaorang mmg mcm ni kot. kan rda kan? KAN?! haha

rabiatul adawiyah ialah memang seorang yang tidak berkira jadi ini bukan azam tahun baru dah rda. sebab itu mmg kau dari tahun 1430H masa aku kenal kau. ngehngeh. igt tak betapa sengkeknya aku sebab bapak aku outstation dan tak dapat masukkan duit? kaulah bank aku yg paling setia nak hulur duit time beli makanan dekat foodcourt.

ohh aku sayang kau :)

dylakamil said...

excuse me feeqa, ini kan tahun baru. kenalah ada benda yg kau nak capai.

rda hot said...

Paan, thanks okay. Tapi aku teringin nak study dengan kau ohhh.

rda hot said...

Feeqa, mestilahh. Hidup kena ada impian. ;p

rda hot said...

FS, eh eh. Takpe lah. Aku dah lah senggugut gila. Memang takde mood nak berjalan.

rda hot said...

Asked, hahahha. SIot lah kau. Dah lah mengumpat suami sendiri.

rda hot said...

Dyla, haha. A'ah kan. Aku lupa pulak. Itu memang dari dulu. Tapi sebab sekarang ni aku jarang spend time dengan kawan so aku rasa aku jarang buat macam tu. Aku ingat weiii, waktu aku takde duit tapi nak makan sedap pun, kau jugak tolong jadi bank aku. Haha. ;p

Aku sayang kau jugak okayyy.

rda hot said...

Dyla, betul betul betul. Feeqa ni macam lah dia takde wish. Haha.

nadirah_nor said...

ukh terkesima sebntar aku bila bace wish2 kao..muahaha

best of luck..<33

rda hot said...

Nor, haha. siot. Nak kata aku berangan lebih lah tu. Thanks btw. :)

anak Kushairi said...

Hoho yeahhh wish i pun still kabur2 lagi maa :PP haha.
btw, rda thanks for the supports kat post i tu. the bad feeling. Ever!

rda hot said...

Que, haha. Cepat clear kan wish you tu okay.

Ur welcome babe. Anytime. :)

dylakamil said...

rda, feeqa ada wish tu tapi malu malu kucing tersipu sipu badak nk bgtahu org. haha

rda hot said...

Dyla, haha. Wish feeqa nak sembahyang penuh 5 waktu.

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

k... dun worri, ada masa kita study sekali

rda hot said...

Paan, I loikeee.