BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, December 20, 2009

We're not perfect

Kenapa setiap kali kita ada masalah dengan kawan, kita akan jadi orang yang konon teraniaya? Selalunya kita letak diri kita sebagai mangsa keadaan dan bukannya sebagai pemangsa. Selalunya kita akan jadi Cinderella yang kena dera dengan mak dan kakak-kakak tirinya. Selalu macam ni. Kenapa kita selalu nak jadi orang yang tak salah dan kononnya teraniaya? Kenapa kita selalu nak salahkan orang lain bila something happens in our lives? Kononnya kita lah manusia yang paling baik dan innocent yang selalu kena buli dan hina. Padahal sebenarnya kita tak sempurna.


Yeah, I guna 'kita' sebab it happens in my life too. Tapi I benci dengan diri sendiri bila I selalu buat-buat innocent bila ada problem dengan kawan-kawan or even boyfriend sekalipun. And it is a question, kenapa manusia susah nak mengaku salah dan ask for the forgiveness setiap kali ada misunderstanding? Kenapa manusia lebih suka untuk buka cerita buruk even pasal kawan sendiri pun semata-mata untuk tunjuk pada dunia bahawa sebenarnya dia lah mangsa? Yeah, because we're not perfect. Kita suka tunjuk kononnya kita baik dan tak sampai hati buat benda-benda jahat pada kawan-kawan kita. Because in the same time, kita nak tarik perhatian ramai orang supaya concern pasal kita walaupun kita terpaksa korbankan friendship yang lagi satu. Ini perkara biasa.

Ye, memang kadang-kadang kita betul tak bersalah dan kita adalah mangsa. Tapi itu kadang-kadang sebab selalunya kitalah penyebab masalah-masalah yang berlaku. And even kita tak bersalah sekalipun, kenapa susah untuk kita jernihkan keadaan dan bukannya dengan bukak cerita-cerita buruk yang sebenarnya make the situation worse? Cuba kita yang mengaku salah kita, minta maaf dan lupakan semua yang dah berlaku? Mesti dunia aman tanpa sengketa. Amek kau, ayat sastera. Tapi betul, orang senang cakap forgive and forget. Tapi itu lah dua perkara yang paling susah kita nak buat. Susah untuk kita lupa apa yang orang dah buat pada kita walaupun kat mulut kita cakap kita maafkan dia. Sebab kita manusia, kita selalu nak jadi baik depan semua orang walau hakikatnya kita masih simpan rasa tu dan mungkin dendam.

Sebab tu, kita jangan berharap orang akan jujur dan ikhlas dengan kita sebab semua manusia sama. Kita sendiri tak tahu apa standard untuk ukur tahap keihklasan dan kejujuran. Sebab mungkin setiap kebaikan yang kita buat pun, ada sebabnya. Setiap kemaafan yang kita beri, mungkin ada sesuatu disebaliknya. Dan mungkin, setiap kemaafan yang kita pinta pun, ada agendanya. Kita manusia, dan kita sentiasa cuba untuk jadi yang baik dan sempurna didepan semua. Kita tetap tidak sempurna walau kita cuba untuk nampak sempurna.

30 Yorum var:

dylakamil said...

sbb kita ni ego duhh rda. asal boleh nk menang taknak mengaku salah. dan kalau salah kita, kita sedar tp masih nk menegakkan benang yg basah. yelah, sebab malu babe kita salah lepas tu nk pegi cakap sorry dah satu hal kan.

mmg kita tidak perfect tp boleh cuba untuk ke arah itu :)

nadirah_nor said...
This comment has been removed by the author.
nadirah_nor said...

aku suka ayt last kau
"kita tetap tidak sempurna walupun kita cuba untuk nampak sempurna"..

but yunk kao nearly perfect bg aku..
just bg reward kt diri kao supaya x rase cedey ngn diri sndiri...;d
(huh ade ala2 kaunselor x???)

nn said...

buat i rindu je kat kawan2 masa zaman sekolah. selalu naaa nak merajuk2 bagai and siap buat meeting lagi ramai2 nak settle kan benda kecik (budak2 hostel gaya kanak-kanak ribena). haha

.myra. said...

sme mcm nor ckpdan percaye pd dri sndiri adalah jln yg terbaik

ok ?




*ak tanak jd cnselor cm nor tu

qilamahadi said...

ego && selfish
itulah dia lumrah hidup

pekak an telinga utk gssp yg tk ptut wlpn mnarik

=)

qilamahadi said...

ego && selfish
itulah dia lumrah hidup

pekak an telinga utk gssp yg tk ptut wlpn mnarik

=)

qilamahadi said...

ego && selfish
itulah dia lumrah hidup

pekak an telinga utk gssp yg tk ptut wlpn mnarik

=)

Asiah Abd Jalil said...

Salam! First time akak tersampai kat blog awak ni, hehehe...

Satu hari nanti bila awak dah tua, taklah tua sangat, bila awak dah tinggalkan alam single dan alam kawan-kawan, then masuk alam rumah tangga... bila awak kenang balik masa muda, time gaduh-gaduh semua tu, time kecil hati dengan kawan, time conspiracy nak jatuhkan kawan, etc semua yang tak berapa manis tu... Actually " peredaran masa" yang akan memaniskannya. Sebab semua tulah resepi kematangan.

:-)

s.c.h.u.l.t said...

"manusia tidak diciptakan sempurna walaupun manusia makhluk paling sempurna" - quote paling I love sepanjang hidup

secara psychology,kita panggil itu sebagai defensive mechanism. a denial state which selalu menyalahkan orang lain as kita je betol. normal kan? being protective over ourself tanpa amek peduli hal orang.

huhu.belajar untuk memaafkan walaupun itu perkara paling susah dan belajar untuk menerima hakikat bahawa we are not perfecto! ;)

rda hot said...

Dyla kamil, betul2. That's the word. EGO. Kenapa tah aku tak jumpa word tu malam tadi. Haha.

Yeah, we can go there but still it's difficult to achieve.

rda hot said...

Nor, thanks anyway.
Haha, yeah. KIta kena selalu puji diri sendiri untuk self esteem kita. But don't forget to critic our own self supaya kita boleh belajar dari kesilapan.

Nor, kau boleh jadi kaunselor uitm okayyy. Haha.

rda hot said...

nn, haha. Tahu takpe. Tapi kadang2 zaman sekolah yang buat kita terfikir, mungkin sekarang pun kita perlukan meeting dengan kawan2 untuk discuss masalah dalaman. :)

rda hot said...

Myra, padan muka nor, dapat sebijik dari kau.

Haha. Thanks anyway. :)

rda hot said...

qilamahadi, Yeah, ego and selfish. That's the words. :)

Okay okay, tapi gossip tu yang best kan kan. ;p

rda hot said...

Kak Asiahhhh, Yeah sukanya akak datang blog saya. Hehe. Rajin2 lah datang lagi okay. :)

Em, mungkin saya patut tanya orang yang dah lebih dulu makan garam macam akak. Biasalah muda-muda macam ni semua benda tak puas hati kan. Haha. Thanks for the advice. Sayang akak. :)

rda hot said...

schult, yeah. Thanks for sharing. I belum belajar psychology sampai bab tu lahh. Hehe.

:)

tajudin said...

sebab tu kita kena belajar "flying kick"...

rda hot said...

Mr tajudin, hahahha. Motif nya.

♥chentaMAYA™ said...

so~
dari sini kita nilai balik diri kita~
macam aq~
aq penah dituduh or di fitnah rosakkan hbgn orng laen~

sdgkan aq rase hbgn org laen 2 retak bukan sbb aq n aq xtao menao pun sal hal 2..

& yg paling sedih aq di katakan perosak hubungan orang..

jadi, mane salahnye?
kalo nak kate slh aq berblogging.
myb la slh sbb aq meluahkan dekat situ..

ok.
aq mengaku salah sebab dalam belog kdg2 ade yg teguris dengan ape yg aq kate..

but. wajar ke kita totally menyalahkan diri kita even kita xtao pape?
;)

rda hot said...

chentaMaya, emm. Macam yang aku cakap lah, memang kadang2 betul, kita tak salah. But selalunya orang yang tak salah akan letak 100% salah pada pihak yang lagi satu. Untuk kes kau ni mungkin lain sangat, sebab kau pun tak tahu cerita sebenarnya. So, memang betul lah kau yang teraniaya. Dan bagi aku tak salah pun kau nak luahkan kat mana-mana. Dari kita pendam sorang2, it's better if we express the feeling kan. Cuma, kadang2 kita kena consider our surrounding dengan apa yang kita luahkan. :)

amyG18*jkjk* said...

aku dah mengalami nya
n it's quite like hell.shit

nurafiqahmohamadadnan said...

yaya, semua x perfet. and mmg sesuai lah kau guna perkataan 'kita' tu, cz aku pn rase aku bersalah. haha.

rda hot said...

Amy, hahahha. Yeke?? Relax okay. :)

rda hot said...

Feeqa, haha. Bagus2. :)

Lady FS. said...
This comment has been removed by the author.
Lady FS. said...

wassup ? aku agree dengan sapa yg kata ego tu , and kalau aku ada buat pape , im sorry babe :)

rda hot said...

FS sayang, Haha as usual, I wrote this in general way. :) No biggie okay.

headlightsandpavements said...

hy r da,

if it takes for u to be innocent and not to admit ur mistakes in certain situation, why not? life is about playing smart and be a survival without stabbing others...right?

rda hot said...

headlightsandpavements, haha. I like your comment vecause you let me to think of myself instead of thinking about anyone else. But somehow, I still want to be good to others. :)