BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, May 07, 2010

Perempuan yang baik.

Lelaki bila nak kahwin, mestilah nak perempuan yang baik, sopan santun, hormat orang tua. Serba serbi lah. Tapi zaman sekarang ni, semua orang tanya macam mana nak cari perempuan yang baik. I teringat cerita makcik sebelah ayah, bila anak dia tanya macam mana nak dapat perempuan yang baik.


Saja letak gambar Tiz Zaqyah dalam Nur Kasih ni.

Anak : Mak, zaman sekarang mana lah nak dapat perempuan yang baik, nak buat isteri?

Mak : Ala, senang je. Pergi je kat masjid ke, surau ke. Mesti ramai perempuan baik-baik.

Anak : Mak ingat kalau pergi surau je terus jadi baik? Pergi masjid je baik? Macam tu? Entah entah dia pergi surau, sebab nak letak anak luar nikah kat depan surau. Lepas tu jalan terkepit-kepit. Ingatkan sopan santun, rupanya baru lepas beranak.

Mak : Betul jugak.

Lepas dengar cerita tu, I tergelak. Tapi bila fikir balik, ada betulnya. Sekarang ni susah nak tahu orang tu baik ke jahat. Surau, masjid bukannya tempat untuk beribadat tapi dah jadi tempat untuk buang anak pulak. Sesuka hati je. Tapi yang lagi takde hati perut, bila sanggup bunuh anak sendiri, buang dalam sungai. Semakin hari, semakin banyak tanda akhir zaman.


p/s; Ya Allah, jauhkanlah kami dari perbuatan terkutuk dan kejam ini. Lindungilah keluarga kami. Amin.

20 Yorum var:

DOLCEshasha said...

betul2 . keji sangat weyh buang anak depan masjid . If takmaw sgt or tak mampu tuh , bg kat org yg memerlukan ank . huhu . cian tgk psgn suami isteri yg takdak ank , rasa geram ngan psgn kopel yg suka2 buat ank pastu buang .

doakan yg terbaik jela untuk diri kita ..

FeeQa said...

AMIN.

betul, betul maksiat berleluasa skrg ni. aku bersemangat sikit lps dgr khutbah jumaat kt tb satu td :D

nn said...

member2 pun selalu bergurau nak pergi tunggu depan masjid masa subuh nak cari LELAKI baik. huhu

DyanaBangs said...

eeeee , serious pantang sungguh dengan yang buang2 anak neh

asked said...

amin...

camne nk cri laki yang baek..
yg tu lg susah kot...

s.c.h.u.l.t said...

perempuan yang baik diciptakan untuk lelaki-lelaki yang baik. jadi;

'don't bother about finding the right one, instead, prepare yourself to be the right one' :)

moga kita terlindung dan mendapat orang yang sepatutnya. tetapi jika kita dah berusaha but not destinied to get so.

Allah lebih tahu apa yang terbaik :)

rda said...

Shasha tahu takpe. Orang lain bersusah payah guna macam2 cara nak dapatkan anak, depa ni senang hati ja buang anak.

Amin.

rda said...

Feeqa, semangat Maahad datang kembali! Haha. Bagus2.

rda said...

nn, tu lah. Nak carik lelaki baik pun dah satu hal.

rda said...

Dyana, same here. Menyampah, hari2 dengar berita yang sama. Tempat je lain-lain. -___-

rda said...

Asked, try to be the best! (:

rda said...

Syud, I totally agree with you babe. Semoga kita bersama-sama ke arah yang baik. (:

FS said...

jalan jalan terkepit x menahan nasib baik cek jalan kengkang kengkang

rda said...

FS, haha. Jalan kengkang dah kes lain dah tuuu. Hahahah.

beruang said...

anak macik ang mmg stail la..
bukti dy mengikuti perkembangan semasa..
hehe

rda said...

Bear, haha. Yelahhh.

anak Kushairi said...

betul2. good good buat post camni.

rda said...

Que, thanks. (:

dylakamil said...

aku paling pantang org buang bayi nih

rda said...

Dyla, tahu takpe.