BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, January 05, 2010

Pilihan

I jenis yang susah untuk terus menerima apa yang orang cakapkan. Tapi kali ni, betul. Belum sampai sesaat dua, I percaya. Hidup ini soalnya adalah tentang kita membuat pilihan. Dan I pasti, ramai yang sedang mengangguk setuju. Kita ada kanan dan kiri, depan dan belakang, atas dan bawah, gelap dan terang, betul dan salah, kawan dan musuh, dosa dan pahala, dan banyak lagi pilihan-pilihan yang boleh kita buat sepanjang hidup kita.


It's true when people believe the existence of choices. Tapi yang menjadikan kita lain, bila ada di antara kita yang menyangka pilihan ini bukan atas kehendak kita. Tapi ada juga yang percaya, ia berada di tangan kita. And as for me, I percaya kedua-dua nya. Cuma sometimes manusia akan cenderung untuk menyalahkan takdir bila pilihan yang dia dapat tak sama dengan apa yang dia nak. Ada juga yang sering menyalahkan diri sendiri sebab rasa useless, bila tersalah buat pilihan.

Tapi samada kita sedar atau tidak, dalam menghukum kesalahan siapa juga adalah satu pilihan. Ada beberapa perkara yang mengganggu fikiran I lately ni. Kenapa kita perlu rasa useless setiap kali kita tersalah membuat pilihan? Kenapa perlu ada rasa kesal dalam diri kita setipa kali kita tak dapat apa yang kita inginkan? Hidup ni bukan soalnya tentang sentiasa memandang kebelakang dengan niat kononnya ingin dijadikan pengajaran. Tapi sesekali, kita perlu lupakan apa yang pernah berlaku supaya tidak timbul kekesalan. Because as for me, once you decided to do the thing you have to accept the consequences. Don't ever look back instead by looking forward and thinking on how to face the coming choices.

Sebab tu setiap kali tahun baru, orang akan simpan azam baru. Mungkin bagi certain people, it's just to follow the tradition by making the resolution for each year. Tapi bagi I, resolution ni penting untuk kita planning hidup kita on what we gonna do in future. Sebab, hidup bukan untuk kita main redah apa yang datang. Tapi untuk kita fikir apa yang perlu kita buat. Memandangkan sometimes kita tak punya banyak masa untuk berfikir, masa tu lah kita akan gunakan segala apa yang kita dah plan earlier. Sebab resolution tu jugak boleh jadi satu preparation untuk kita in case ada something happen dalam hidup dan kita tak ada masa yang panjang untuk buat keputusan.

Plus, bila kita buat planning at least kita tahu apa limitation diri kita. Kita tahu, apa abilities yang kita ada. We know, what we supposedly do. Supaya bila setiap kali kita buat pilihan dalam hidup kita, takkan ada rasa kesal dengan apa pun consequences yang datang. Sebab segalanya tentang kita yang membuat pilihan. Bukan atas desakan dan pilihan orang lain dalam hidup kita even for a kid pun, diorang akan buat pilihan sendiri samada nak main atau tengok tv. Unless kalau orang tu memang sentiasa berharap pada orang lain. Okay, tu dah masuk cerita lain.

p/s; Sedar atau tidak, setiap pilihan yang kita buat menggambarkan siapa kita, bagaimana diri kita. Sebab setiap pilihan adalah satu pendirian.

p/s; Puas dapat post entry. Bye bye, I busy. T________T

23 Yorum var:

nurafiqahmohamadadnan said...

first lagi 0___0
haha

g bace buku weyh! nk test nih. haha.

dya said...

ak slu rse slh wt pilihan.. cmne ea!? down! dowN! doWN! dOWN! DOWN!

rda hot said...

Feeqa, eh bukan dah lama ke kau tak jadi first??

Aku malas. Haha. Itu pilihan aku. ;p

rda hot said...

Dayah, kau tak boleh terus down. Kau kena fikir, kenapa kau pilih benda tu? Mesti ada sebab. So, kalau kau rasa down mesti kau pilih without full decision. It's my opinion. :)

.millalara. said...

pilih dgn hati ;)

rda hot said...

millalara, dan akal fikiran. :)

Lady FS. said...

i chose u as my friend not as enemy , untungkan ? haha *bajet aku sultan

rda hot said...

FS, okok. Untung. T_____T

Haha.

dylakamil said...

asal tiba tiba pasal pilihan?

test ke farmville, mesti kau pilih farmville. hehe :D

dylakamil said...

asal tiba tiba pasal pilihan?

test ke farmville, mesti kau pilih farmville. hehe :D

adzrul syafiq said...

well yes..i am in complete agreement with u y pasal kite perlu bsedia mnerima cnsequence from our action now..plus, kite kene tw klu bukan kite y manage, sape lagi kan??

(cehh..rase mcm pakar motivasi plak)
hahaha

rda hot said...

Dylakamil, haha. Entah lah. Aku pun tak tahu mana datang idea ni. Haha.

Eh eh,, farmville rehat seminggu. Aku pilih study. Haha.

rda hot said...

adzrul syafiq, yes. Absolutely. Thanks for the agreement. :)

Haha, latihan nak jadi pakar motivasi.

Dyana - I AM . said...

road not taken ( takde kene mengena )

s.c.h.u.l.t said...

er..not making any resolution doesn't mean kita tak buat plan kan?

sy guna plan 10 taun lepas. sebab resolution 10 taun lepas pon xtrcapai2 lagi. :))

life need plan..tapi tadela perlukan setiap kali awal tahun je ;)

rda hot said...

Dyana, haha. Ada kena mengena lah. ;p

rda hot said...

Syuhada, yeah. Everybody have their own opinion. And I respect yours. Mungkin you rasa mcm tu. :)

tajudin said...

susah macam ni nak jadi judge...

rda hot said...

Mr. tajudin. Errr, what do you mean?

cik EPAL said...

jadilah manusia yang ada pendirian ;)

rda hot said...

Cik epal, yeah. :)

prince rayme lala said...

ada - hidup mesti ada pilihan.. pilihan tuk menjadi hot! x nak cantik! (bole terima ke?)hehe

rda hot said...

Rayme, tapi I hot sebab I cantik. Haha. ;p