BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 03, 2009

I masih ada maruah.

Betul orang cakap, jangan terlampau sayang orang yang kita sayang sebab berkemungkinan besar dia akan jadi orang yang paling kita benci. Sebab tu I takut, I takut sangat untuk bercinta lagi. I dah puas jadi orang yang lembik dan cepat menangis. I dah bosan jadi manusia yang dulu hatinya penuh dengan harapan-harapan palsu. Kepalanya ligat memikirkan janji-janji kosong. Bukan sebab I tak berani menghadapi risiko bercinta. Sayang dan menyayangi. Tapi I lebih suka untuk percaya pada jodoh dan takdir buat masa sekarang ni.


I mengaku, dulu maybe I seorang yang cepat terhegeh-hegeh dan menagih simpati pada orang yang I sayang. Mungkin dulu I lebih rela menangis teresak-esak sebab kena tinggal dengan orang yang I sayang daripada menangis sebab dapat markah ujian sikit. Mungkin dulu, I terlalu memikirkan soal pasangan dan asyik berusaha menagih semula cinta orang yang dah tak sudi. Maybe dulu, I terlalu rela untuk korbankan segala-galanya untuk orang yang I sayang. Tapi itu semua mungkin diri I pada satu ketika dahulu.

Sekarang, I memilih untuk menjadi lebih kuat. I memilih untuk memberi lebih perhatian pada diri sendiri dan bukannya orang lain. I memilih untuk lebih mengasingkan diri dari manusia-manusia yang sentiasa sibuk untuk menjatuhkan orang lain. I cuba kuatkan diri dari segala dugaan yang datang. I cuba pekakkan telinga (dengan tidak mengorek telinga selama 2 bulan) dan butakan mata kalau ada orang yang cuba jatuhkan I. I cuba semua tu untuk menjadi lebih kuat. I berusaha berlipat ganda untuk buka semula mata orang yang pernah mengecewakan. Untuk buka mulut mereka, biar ternganga dan terbit kekesalan di hati masing-masing. Tapi untuk I menerima semula, mungkin mustahil.

You know what, I am trying hardly to ignore anybody yang cuba-cuba kononnya nak ambil hati I. Even to my ex boyfriends sekalipun, kalau dia try nak flirting dengan I balik pun I buat-buat tak tahu je. Sebab, I tak nak jadi seperti manusia yang tidak bermaruah, sudah ludah jilat semula. Melainkan andai betul ada jodoh antara I dengan dia. Dan jika betul wujud jodoh itu, tidak perlu I berlari mengejar apa yang tak pasti, tapi ia akan datang sendiri. And I betul tak perlukan kata-kata manis dari mana-mana lelaki pun untuk I bahagia dalam hidup ini. Sebab betul, I want to be an Independent woman. I want to be stronger than before, supaya tiada siapa pun yang boleh pandang I sebelah mata.

I lebih percaya pada takdir dan jodoh, dan I seboleh-bolehnya cuba elakkan diri I untuk suka atau minat pada sesiapa buat masa ini. Sebab I perlu betul-betul kuat untuk berhadapan dengan itu semua. Gaya I bercerita macam lah pernah kena kecewakan dengan teruk sekali. Mungkin itu yang I rasa, masa I alami nya. Betul, I sangat bahagia dengan kehidupan yang sekarang ni. I lebih bahagia dengan tidak menghiraukan perasaan datang menguasai diri. Sebab perasaan itu yang sentiasa melemahkan. Kalau I lemah, I akan dilihat sebagai manusia yang tiada maruah. Sebab I akan terlalu mudah untuk ditewaskan dengan kata-kata dusta manusia. I percaya, andai ada jodoh dan takdir menyebelahi, siapa pun akan datang walaupun tidak diundang.

I masih ada maruah yang perlu dipertahankan. Cuma apa yang I paling kesalkan, kalaulah dulu I punyai kekuatan seperti ini, mungkin nasi tidak akan menjadi bubur dan mungkin nasi dah basi tak sempat nak jadi bubur. Eh, apa ni? Tapi betul, itu yang paling I sesali. Kalaulah dulu I kuat seperti sekarang, tentu hidup lebih teratur. Tapi mungkin jika tiada kehidupan yang dulu, tidak akan ada kehidupan sehebat ini. Jika tiada ujian yang datang, sampai bila pun I sukar untuk berubah. Jadi, terima kasih banyak-banyak kepada semua ujian dan dugaan. Jangan malu-malu datang lagi, sebab I bukan macam dulu, I dah kuat dan dengan segala kekuatan yang ada, I akan hadapi.

p/s; Kau perlu kuat untuk pertahankan maruah kau. Dan kekuatan itu datangnya dari diri kau sendiri bukan dari sesiapa.
p/ss; Apa hal entah entry ni ber-emosi semacam je bila I baca balik.
p/sss; Errr, jangan lupa click nuffnang. Hehe.

33 Yorum var:

'Atiqah said...

I love this phrase very much ;

" Life is full of people who will make you laugh , cry , smile until your face hurts , and so happy that you think you'll burst . But the ones who leave their footprints on your soul are the ones that keep your life going "

Pengalaman inspirasi Kematangan

Tibe rindu kat Rda ..
Uhibbuki Fillah

ahmad faiz said...

mesti kau dah x virgin kan?
nasi dah jadi buburkan?
tidak ape. zaman dah maju. kau masih boleh implan fake hymen. hahaha. XD

{lumut} said...

walau kita jatuh sakit mana pun,
walau kita dihentam hebat mana pun,
walau kita menangis semahunya pun,
walau kita sering berkata tidak,

tapi,

sebenarnya...kita masih ada sisa kekuatan..dan kita kena cuba sedaya upaya untuk kumpul.
bukan mudah,dan bukan terlalu senang..

bagus kau dah semakin kuat.
=).

senang, panggil rda said...

Atiqah, ouch. thanks for the quote. :)

I miss you too. I love you too. :)

senang, panggil rda said...

faiz, kau memang carik gaduh kan? siap kau nanti. hahah.

senang, panggil rda said...

lumut, thanks. dan aku tahu kau pun punya kekuatan yang sama kan. :)

FeeQa said...

cm shiot je x virgin.
hahah.

kau datang bulan kah?
ayat kasi aku lentok mehh.
mendayu!!~ haha.

senang, panggil rda said...

feeqa, haha. tahu takpe weyy. aku rasa nak siku2 je mamat tu.

eh eh, mana ada datang bulan. kan hari tu dahh. hahha. saja je jiwang2. hahha. ;p

fathiahRAIHANA said...

msih knak2 ,
susah na msok cmpor hal owg tua .
hehehee:))

ahmad faiz said...

mcm ye je nk siku. haha.
tp mmg btol en? en?
aku tgk rupe kau pon tahu. haha

nadirah_nor said...

buduh la faiz nh...;p

ape nh entry psal bubur,nasik typical tol..<3

ltak arr bnde lain..pizza,nugget k

fifa =) said...

=) saya buat tanda like ala2 fb. ;P

senang, panggil rda said...

fathiahraihana, ouchhh. tua ke I? haha.

senang, panggil rda said...

faiz, kau memang menanti ajal weyyy. Eh eh, asal blog kau tak boleh comment?? babi, aku virgin lah. stop it.

senang, panggil rda said...

nor, faiz memang menempah maut ohhh. eh eh, kau ni. Semua nak western je.

senang, panggil rda said...

fifa, ouchh. hahaha. Bila blog nak upgrade ada tanda like macam FB ni. ahaahah

cik EPAL said...

setiap yang berlaku de hikmahnya..klik ur nuffnang ;)

senang, panggil rda said...

cik epal, wooohaaa. betul2. hahha. thanks yaww. :)

Lady FS. said...

weyhh senang panggil rda ! haha , x boleh belah

betoi laa , jgn sayang org tu sgt , memang akan benci gila pon , benda dah jadi depan mata kau :)

senang, panggil rda said...

FS, haha. tak senang panggil rdababy. ;p

haha. ye ye, aku tauhu. kau banyak pengalaman. hahaha.

Nabil Fizri said...

hai rda

Razman said...

alaaa..bru nak ngorat..

saya DYANA , people ! said...

inspiring !!

senang, panggil rda said...

Nabil Fizri, hye nabil. siapa ehhh?

senang, panggil rda said...

razman, wakaka. eh eh, bukan dah ada GF ke?

senang, panggil rda said...

dyana, thanks. :)

dodol n bear said...

aku sokong kta2 faiz..
hahaha..
jgn malu na ngaku
bawak2 la btobat n jd la miz independent..

senang, panggil rda said...

dodol and bear, aahhhh. Faiz penipu besar kau tahu tak? aku masih virgin dan bergetah. hahhaa.

senang, panggil rda said...

dodol and bear, aahhhh. Faiz penipu besar kau tahu tak? aku masih virgin dan bergetah. hahhaa.

saya DYANA , people ! said...

bace again entry neyh . gila inspiring untuk aku yang kecewa ini . sila tinggalkan nasihat anda : )

senang, panggil rda said...

dyana, haha. kau kecewa pasal apa? masalah kau pun aku tak tahu nak nasihat mcm mana. hehe. tapi aku tolong lah sikit2. :)

saya DYANA , people ! said...

blog entri anda sudah cukup mebantu . dah baca kali keempatt

senang, panggil rda said...

Dyana, hahhaha. thanks for reading. keep it on babe. :) baca lagi untuk kali kelima, keenam dan seterusnya. ;p