BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, September 02, 2010

Open House


Hey you all. Sekarang tengah kelas Global Issue, tapi... Okay, actually mood raya I memang tengah membuak-buak ni. Mana tak nya, setiap malam dok pasang lagu raya. Siap buat video nyanyi lagu raya lagi dengan roommates I. So, sempena nak raya ni I tiba-tiba teringat juadah-wajib-mak-I kalau buat Open House. Untuk tahun ni, tak tahu lah buat Open House ke tak, tapi kalau I buat silalah datang!

Laksa Penang. Laksa Penang ni, hari biasa famous, bulan puasa famous, pasar malam famous, open house pun famous jugak. Untunglah apek cina tauke laksa.

Lemang. Kalau pandai buat, memang sedap. Kalau tak, boleh jadi keras boleh jadi lembik sangat. Duduk kampung memang best sebab boleh bakar lemang sendiri. Tapi kalau duduk rumah taman macam I, buat lah kalau nak raya dalam jail.

Rendang. I suka semua jenis rendang. Especially kalau makan dengan nasi impit. Memang terbaik lah. Tapi my mum selalu masak rendang ayam. Wohaa wohaaaa. Meleleh ayaq liuq ni.

Lontong. I tak berapa nak suka lontong ni. Kalau makan pun, stock tak campur dengan kuah kacang. Kenapa entah, tak pandai makan campur-campur.

Nasi minyak, acar and ayam masak merah memang gandingan termantap. I ingat lagi Raya 2002, masa tu I darjah 5. I ulang makan nasi minyak my mum lebih kurang 7 kali kot. Memang terbaik, makan tak pandang kiri kanan dah.

Ketupat pulut. Kalau kat rumah I, manusia paling pakar buat ketupat pulut is my big brother. My mum pun tak sehebat dia kalau bab nak ikat-ikat ni. Harga ketupat pulut ni kat kampung I, Kuala Terengganu serious murah gila.

Nasi impit dan kuah kacang. My mum tak pro sangat buat kuah kacang, tapi boleh blah lah. Ada jugak lah orang mintak bawak balik. -___- Rasanya menu ni yang paling wajib sekali setiap kali pagi raya and open house.

Last but not least is nasi dagang. Ni memang menu terulung my mum sebab nasi dagang lah yang buat my mum famous kat kawasan rumah. Kalau kata nak buat open house, mesti orang request nasi dagang as the main menu. My mum pun layankan je, pahala besar bagi orang makan ni.

p/s: Ni antara menu yang paling I suka. Ada je lagi yang takdak dalam gambar seperti soto, bihun sup etc. Korang suka yang mana?

18 Yorum var:

Khairulnizam Bakeri said...

Entri ini begitu sesuai dibaca di bulan Ramadan. Hahaha. My ritual Eid cuisine is nasi dagang, withoit a doubt.

TheHeartlessFeeqa said...

weh, kau saja sabar keimanan aku kan? haha. nk g nk g penouse kau

nn said...

nak lemang nak lemang dengan rendang kijang nak ketupat daun palas. LAPAR!

beruang said...

semua menu ang aku layan.
tp mai hat last 2h (nasi dagang), aku mmg fail la.
bkn x pndi mkn,tp x brapa nk laju
hehe

rda said...

KNB, hahaha. Nampak sangat lapar kan? Yes, nasi dagang. Same here!

rda said...

Feeqa, haha. Aku pun sedang diuji. Haha. Meh datang!

rda said...

nn, hahaha. Sabar eh, tinggal berapa hari je nak habis puasa. (:

rda said...

Bear, rugi lah ang tak suka nasi dagang mak aku. Haha.

dylakamil said...

terus rasa nk raya! hahahaha

rda said...

Hahaha, aku dari 1st puasa dah rasa nak raya!

DOLCEshasha said...

wahhh , semua sedap nokk !

rda said...

Haha, raya nanti kita melantak okay Sha.

rayme lala said...

rda, open house krismas nanti uol datang lah ekkk..~ pengsannnn! haha

Rabiatul Adawiyah said...

Remy, hahahaha. Okay!

beruang said...

kalu cen2,nk kna bg rasa la..
hehe

adzrul syafiq said...

i must say yang u dah buat i rasa macam nak bukak puasa sekarang jugak!! haha

Rabiatul Adawiyah said...

Bear, meh lah datang rumah!

Rabiatul Adawiyah said...

Adzrul, hahha, Sorry!