BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, April 30, 2010

Experience, being a teacher.

Today is my last day to work as a teacher at Sekolah Al-Fikr Bistari. It was quiet sad when I had to say good bye to all my pupils and to all the teachers there. Well, I just want to share my experience within I worked as a teacher, randomly.


1. On the first day, dah ada kecurian kat sekolah, and it involves the outsider that came to the office on that day. I takut jugak orang akan syak I yang terlibat, luckily semua percaya I even on my first day. (:

2. One of standard 4 students yang sangat suka menulis diary masa cikgu tengah mengajar. I penah angin dengan budak perempuan ni, sampai dia bagi diaries dia kat I, dan bagi I baca. -____- Takdak kena mengena pun, penuh kisah cinta.

3. Supposedly, I kena punch card setiap pagi before 8.00 am. Tapi selama sebulan kerja, I hanya mampu berbuat demikian sebanyak 4 kali sebab traffic jammed. *Jangan ikut perangai ini okay.

4. Selama sebulan jugak, I lah cikgu yang paling suka pegang rotan sampai budak-budak panggil I cikgu paling garang. Tapi I pegang je, bukan rotan betul-betul pun. Kesian.

5. I mengalami split identity selama menjadi cikgu sebab sekejap budak-budak panggil CIKGU, sekejap panggil TEACHER and selalu panggil USTAZAH. Haishhh budak-budak.

6. I pernah dua kali tersilap masuk kelas, lepas tu bila budak-budak kata I salah, I siap marah diorang then bila tengok jadual, I yang malu sendiri. (^___^")

7. Pernah jugak tersalah tengok jadual. Supposedly I ajar subject Science tapi I terajar subject English. Lepas dah habis 3 periods, baru I perasan. Siapa suruh budak-budak pun tak perasan. Haha.

8. Setiap kali waktu English standard 1 and standard 2, I mesti buat session mewarna untuk budak-budak sebab I taknak diorang boring asyik menulis je. And setiap kali tu lah, I akan join diorang colour buku Sponge Bob, Power Rangers and Ultraman diorang. Lepas tu, tak pernah diorang tak puji gambar yang I colour. Haha.

9. Lepas Asar, I akan ajar budak mengaji. Semua budak dah faham, siapa nak baca dulu mesti senyap tanpa sepatah kata. Kalau semua bising, I delay the session about 15 minutes. Lepas tu, padan muka diorang sebab terpaksa balik lambat. So, diorang takkan bising.

10. Lastly, I sayang semua murid-murid I even I tak pernah cakap. (:

p/s; To the other future teachers, good luck!

20 Yorum var:

nn said...

awww. so sweett :)

rda said...

NN, I ke yang sweet? Haha. Thanks. ;p

FS said...

macam garang kau :DD

kisah budak darjah 4 tu yang x boleh blah -__- :DD

rda said...

FS, haha. Kan kan? Aku pun rasa aku garang.

Darjah 4? Ohh, yang diaries tu ehh? Tahu takpe. -_____-

qilamahadi said...

seronok dpt jd ckgu
teringin tp mcm mustahil qilamahadi jd ckgu
ahahha

rda said...

Qila, nothing impossible babe. Time cuti sem nanti apply lah jadi cikgu sementara. (:

FeeQa said...

weyy, siap pegang rotan. bpk scaryyy :D

DyanaBangs said...

tq atas ucapan good luck itu ♥

naz said...

masuk lambat adalah alasan :)

dylakamil said...

inilah kerja aku dimasa akan datang -_______-

rda said...

Feeqa, hahaha. Buat syarat jeee.

rda said...

Dyana, ur welcome babe. (:

rda said...

Naz, hehe. I know.

rda said...

Dyla, hahaha. Best apa.

dhanial yahaya said...

kakak ! lepas ni ajar i pulak k ? haha

i lafff this entry , tersentuh sangat :')

rda said...

Dhanial, haha. Boleh boleh, tapi kakak ni garang okay. Haha.

Thanks babe.

beruang said...

eish..ad bakat jd cikgu ang neyh norh..
troskan usaha anda..
haha

rda said...

Bear, yelahhh. Haha.

~Dr.CiNta~ said...

cg? hehehe. macam mne leyh jadi cg plak neyh? :)

mmg susah nk layan bebudaks kecik ni -_-"

rda said...

Fawae, haha. Kau ni lambat lahh. Baca previous post. ;p