BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, March 20, 2010

Lelaki tak suka.

I just came back from Kopitiam Geylang and I was thinking about what are the things that the boys don't like because I got many feedback regarding the previous entry especially respond dari perempuan-perempuan cantik. Semua pakat nak suruh boyf baca. Jadi untuk mengelakkan self-serving bias disebabkan I ni adalah seorang perempuan, I buat satu entry khas tentang apa yang lelaki tak suka. Jadi kepada anda, perempuan-perempuan cantik silalah take note from this entry. Because we have to change our selves if we want others to change theirs.

1. Lelaki sangat tak suka kalau perempuan yang over sensitive. Buat sikit, dah nak menangis. Buat sikit, dah nak merajuk. Sebab perempuan kena faham, mostly lelaki sangat suka bergurau senda. Memang sometimes gurauan diorang tu melebih-lebih. Tapi sebagai perempuan cantik, kita kena cool. Payah lah kalau sikit-sikit nak menangis, sikit-sikit nak merajuk. Jangan sampai satu tahap, lelaki buat bodoh je dengan you all. Serious memanjang, sebab takut you all merajuk. It looks dull. Dah lah susah nak pujuk. Lagi panas hati ahhh.

2. Lelaki tak suka kalau kau asyik nak compare dia dengan your ex boyfriends. Especially kalau bab wang ringgit. Sebab kau faham-faham lah, lelaki ni pantang di cabar. Kalau kau asyik nak tunjuk barang-barang yang ex kau bagi sampai dia kena bagi more than that, I rasa mula-mula memang dia boleh bagi tapi lama-lama mesti dia akan menyampah dan suruh kau couple balik dengan ex kau tu. Cuba kalau encik lelaki buat benda yang sama dekat kau, mesti kau melenting kan kan? Bersyukurlah wahai perempuan-perempuan sekalian.

3. Lelaki tak suka perempuan yang all the time nak berkepit. Kita kena faham, lelaki ni kan simple. Semua benda pun kalau boleh, encik lelaki nak biasa-biasa je. *Eh eh, ada jugak yang suka berkepit, but I write based on my observation.* Lelaki mana larat nak layan kau 24/7. Nak message taknak berhenti, nak bergayut tiap masa. Bosan bosan bosan. Sebab tu banyak kes bila boyfriend tak reply message terus nak merajuk. Err, tapi kalau dah selalu sangat tak reply memang wajib marah ahhh.

4. Lelaki tak suka kalau kau mengata kawan kau depan dia, sebab kau akan nampak sangat bodoh. Lelaki ni open minded tapi kalau bab kawan, diorang sangat prihatin. Sebab tu most of them lagi pentingkan kawan-kawan dari girlf sendiri. So, bila kau memburuk-burukkan kawan kau sendiri kat depan your boyf, mesti dia akan ada negative perception about you.

5. Lelaki tak suka perempuan yang panas baran. Nak nak lagi kalau lelaki tu jenis yang abang macho. Kalau kau marah dia dengan suara yang tinggi, confirm ah dia reject kau. Wahai perempuan, ingat! We have to respect man because they still will be our leader. I memang suka highlight pasal leadership ni. Sebab I betul tak suka kalau perempuan control lelaki. I pun tak suka, apatah lagi lelaki kan kan.

6. Lelaki memang tak suka perempuan yang jenis mengungkit. Especially kalau girlf sendiri nak mengungkit benda-benda lama, apa yang dia pernah buat, apa yang dia sacrifice. Memang, perempuan rasa macam kita just nak ingatkan lelaki instead of mengungkit tapi cara kita tu kadang-kadang tak kena. Jangan sampai si boyf bosan dan end-up dengan bergaduh.

7. Lelaki tak suka perempuan yang ego, yang susah nak mengaku silap sendiri. Kalau boleh nak letak semua kesalahan tu kat lelaki. Memang buat si boyf panas hati ahhh, especially kalau dah memang tu salah si girlf tapi taknak mengaku. Siap tuduh-tuduh si boyf lagi. Kita kena faham, lelaki ni dah lah memang ego. Kalau kita ego jugak memang susah lahhh. Api kan tak boleh dengan api. Perempuan, janganlah ego sangat. Kita kan jiwa lembut *gelimat*, tapi jangan sampai kena pijak sudah.

8. Yeah yeahhh, lelaki tak suka perempuan berleter dan kuat jealous yea. Especially kalau berleter pasal benda yang remeh temeh. Contohnya kalau lambat 3 minit, dah nak berleter sampai satu hari. Lepas tu mengungkit lagi. Lepas tu, kalau dah berleter mestilah muka kerut-kerut. Tak yah lah, tak comel. Er er, tapi kena jugak berleter in certain situation. Haha. Bab jealous lagi tak payah cerita. Lelaki akan rimas bila in everything kau nak syak wasangka dengan dia, sebab kau jealous kalau dia layan perempuan lain. Gila lahhh, I pun rimas.

9. Lelaki tak suka perempuan yang dependant on people. Semua benda nak harap orang yang tolong. Kalau boleh nak makan pun, nak kena si boyf yang suapkan. Hokeh hokeh, contoh melampau. Tapi memang lebih kurang lahhh. Sumpah lah menyampah. Tapi I pelik jugak sebab ada lelaki yang sanggup pegangkan handbang untuk si girlf, macam lah berat sangat. Come one girls, be independent. Baru lah hot.

10. Last but not least, lelaki tak suka perempuan yang terlalu nak tahu apa yang lelaki buat. Busy body lah senang cerita. Yang jenis kalau boleh setiap masa si boyf kena report dia nak pergi mana, nak buat apa. Yang kalau boleh nak check everything about the boyf. Kawan dengan siapa, nak check wall facebook lagi, jangan ada comment perempuan lain. Nak check inbox setiap hari. Semua benda ahh nak check. Konon detail lahh. Padahal diri sendiri pun lebih kurang je. Rimas rimas.

Jadi kepada perempuan-perempuan sekalian jom, move to be a better woman. Er er, sorry I memang tak pakar dah hal-hal lelaki. Maaf ye lelaki-lelaki sekalian. (^_^")

24 Yorum var:

azmy shafiq said...

yeayyy i'm da first
ohh rda,aku mmang brstuju dgan statement2 kaw ni.xtawu nk coment apa lg.juz agree wth them.hahaha

nadirah_nor said...

okey
=))

rda said...

Azmy Syafiq, amek kau nama penuh. Haha. Aku berbangga kau first yang comment. Haha. Errrr, kira betul ke observation aku selama ni? Haha.

rda said...

Nor, bagussss. :)

Puteri. said...

erm bagus ni rda. haha.
membantu. :P :P
sangat persuasive jugak when you used the word 'prempuan cantik'.
terus rase diseru and nak ikut. hahaha.

Ainul H said...

haha saya suka semua ni! :D
bagus lah kakak, boleh jadi motivater ;]

rda said...

Puteri, haha. Apply psychology dalam menulis. ;p

rda said...

Ainul, haha. Akak nak jadi lawyer. :)

dylakamil said...

Hahahah aku setuju sangat lah ni sebab aku duk observe abg aku, hahaha

.zigha. said...

memang masak la aku no 7 tu! isk isk.

hahaha :D

rda said...

Dyla, hahaha. Lawak lahh observe abang sendiri. Hahah.

rda said...

Zigha, haha. Tak pun, ni kau mengaku je kau ego. Haha.

dya said...

rda!

1st thing 1st, kes laki and pompuan ni takkan habes sbb both side mghrpkn undrstndg from opposite side..
so, jd rumit di situ kan?

2ndly, ak pun gli gak tgk laki bwkkn hbeg si pompuan ni..
tp brdsarkn soal jwb aku dgn bbrpe lelaki, kdg2 awek tak suruh pun.. dowg yg gedik nk.. konon nk bajet protective la tu.. huu..

so, amcm? de ciri2 jd partnership ko tak?

hahaha

rda said...

Dya!

1st, aku setuju dengan kau. Sebenarnya dua-dua pun complicated. Kadang-kadang, ada benda yang lelaki suka, tapi lelaki lain tak suka. Sama jugak dengan perempuan. Susahhh.

2nd, bab handbag ni memang aku menyampah lah kan. Gedik gila nak bawak beg girlf. Tolong lahhhh. Haha. *emo emo.

Come one, welcome to the club! Haha.

FS said...

banyak jugak kena dekat batang hidung , haha

AFIQah said...

i like no....
errr no brpe ek?
kalau kau paham aku, kau taw aku like yg mana ;D

rda said...

FS, haha. Aku pun terkena jugak sebenarnya. ;p

rda said...

Feeqa, dah malam. Susah nak fikir. *er err, okay tak alasan? Haha.

s.c.h.u.l.t said...

ahahaha. above semuanya betol. as much as perempuan tak suka dikongkong, macam tu gak lelaki. :)

basically human nature sama je. cuma yang membezakan, gender.

gedik pulak..oh, memang pompuan kadang2 gedik melampau but ada je lelaki yang gedik dia lebih kurang sama je level. :P

huu..tetiba teringat zaman bercinta. HAHA. takpela. baik pikir suami. lebih mudah dan afdal untuk fenin kepala.

nice one rda!

naz said...

semoga saya lelaki juga mampu menjadi lebih baik untuk wanita :)

.zigha. said...

heh nak buat macam mana. sifat semulajadi! hahaha :/

rda said...

Syuhada, haha. Tahu takpe. Sebenarnya semua sama. I do agree with you. Jom, berangan pasal future husband. Haha.

Thanks babe. :)

rda said...

Naz, ouchhh ouchhh. Terharuuuuu. Haha. :)

rda said...

Zigha, sudah lahhhh. Haha.