BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, October 09, 2009

what's wrong with my language?

hey people. i'm home at 4.30 pm after a long journey from Merbok. and i'm searching for my blog list right now because all of it were missing and i know it was my own fault but i still want to mencarut apa yang patut. kau imagine, semua hilang. fullstop and let's start the topic of the title. the first question is, what's wrong with my languange? i mean, my malay language. and let's me change my typing in malay. macam ni ceritanya, bila i message kawan-kawan lama i, semua bagi the same respons. "kenapa kau type skema sangat ni?" and i ask my self. betul ke apa yang diorang cakap? and i checked my 'sent items box' and yes, i admit it. memang ayat i sangat-sangat skema compare to them. tapi i want to ask you, is that i'm wrong or they are wrong bila jadi macam ni;

  1. aku = ak, aq
  2. kau = kaw, ko
  3. kalau = kalo, kalu
  4. kita = itew, tite
  5. tidur = tito, tido, tdo
  6. sayang = cayunk, tayunk
  7. tahu = taw, tao
  8. belum = lom, belom
  9. boleh = bley, leh
  10. ada = ad, de
okay, dah tak nak list lebih-lebih. cukuplah sepuluh. nanti tak pasal-pasal i yang kena gam kan. so you guys, can you compare it? the real one, and the new one? the sounds are not totally change but i really hate the spelling and you know what, i bukan nak under estimate sesiapa but bila orang tanya kenapa i type message dengan words yang mereka kata skema, i terus jawab yang i tak nak merosakkan bahasa ibunda. (poyopoyo) but actually, i know their objectives by doing like that. everybody wants to type simply when they are sms-ing because they want to make it easy but then there're in certain word yang ejaannya bertambah-tambah susah dan panjang. so, it's depends on your thinking. kalau anda rasa selesa type message begitu just go ahead but then, jangan lah persoalkan kenapa i type skema ke apa ke okayyy. dan maaf kepada yang terasa. :p

22 Yorum var:

Lady FS. said...

im still using words number 5 , 7 , 9 and 10 yaw ;)

tajudin said...

...nothing wrong...

.rda. said...

FS, ahha. that's damn cool. ;pp

.rda. said...

mr tajudin. yeah. thanks btw. :)

Hidayah Baik said...

mghah. stendet wei. ramai yg start bloggings sume pakai ayat skema dah skrg dlm sms. me. my frens, my senior. ntah dah biasa kot la eh terskema dlm blog ;) yela dlm blog kalau tulis ayat shortform, org benci lak kan baca. thats why aaaaa.


wei mane shoutbox ko bodooo

.rda. said...

dayah. tahu takpe weyy. tapi dah lama jugak aku ber-blog and baru-baru ni baru aku start skema. haha.

shoutbox sudah hilang. malas nak cari lah bodo. haha.

Hidayah Baik said...

alamak dah hilang le plakk..

.rda. said...

haha. kau ni sengal lahh. okay lah untuk kau mengarut, nanti aku carik. (sila buat muka ter-haru)

Hidayah Baik said...

tak mao

.rda. said...

gila lah kau.

Muhammad Khairi :) said...

yeay!
rda, aku dgn kau, guna correct language kan kan kan?
bangga!
tulis je lah penuh.
jenuh aku nak baca tayunk, cayunk, bayunk. rasa nak sepak ehhhh! hahaha

asmarina sakila :) said...

hahaha. rda tayunks,
itew niww tayunks awak tangat ohww
hahahaha, ada rasa nak keluar anak tekak malah anak rambut pun nak keluar dengan tulisan begini!

hahahaha

DYLAgrrr said...

rda, itew setuju sgt-te dgn awak.

bahas melayu dah cukup cantik, nk dipendekkan pulak. eja kadang2 mcm rempit pulak tuu. pleasee laa.

itew tak uke awww ;pp

.rda. said...

encik khairi. ohh, saya pun ber-bangga ada geng yang menggunakan correct language. ahha. aku bukan setakat jenuh nak baca, menyampah gila kot aku nak baca. haha.

.rda. said...

asmarina. yukkssss. anda sila main jauh-jauh dr blog sy sekarang. haha.

.rda. said...

dyla. yeah, the correct word to describe! REMPIT. hahaha.

FeeQa said...

ok, aku x de pe nk komen sal shortform2 nih cz aku pn gune.
haha. :D

jz nk ckp, on ym roger aku.
de gosip hangat yg x sabar2 utk d luah kn.
cpt2!!

FeeQa said...

btw, smart shial page!!
jeles~

.rda. said...

feeqa, haha. bagus mengaku.
weyyy, aku malas nak on ym tapi disebabkan gosip hangat, aku on nanti. haha.

ohh, page memang smart. ;pp

.rda. said...

ohh, kau mesti nak kata page ni howt kan kan. haha.

nadirah_nor said...

idop bahase malayu..!!!
~muahaha~

.rda. said...

hidup! :)