BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, October 23, 2009

gaya seorang ibu

this is my own theory yang I terfikir malam tadi before mata I terlelap. I think, if we want to know how are our attitudes and our personalities when we become a mother someday, we have to look on how we treat our little brother or little sister. tapi bagi sesiapa yang takde adik tu, boleh lah melihat macam mana kau orang layan adik sedara kau orang. atau mungkin anak kecil jiran sebelah rumah. or, maybe kau orang ni memang jenis yang kera sumbang, yang tak layan mana-mana budak pun, lihat lah pulak cara kau orang layan binatang peliharaan, macam kucing ke, anjing ke. wahahaha. anjing. atau pun, kau orang ni jenis yang sebatang kara? yang hidup sorang2 dalam dunia ni? sedara mara pun takde apatah lagi haiwan peliharaan. begitukah? ha, kalau macam tu, kau tengok lah macam mana kau layan diri kau. okay, dah cukup mengarut. back to the topic.


macam ni, bila I terfikir pasal theory tu, I ter-fikir. macam mana I layan anak-anak I nanti? oh, I plan nak ada 4 orang anak. 2 boys and 2 girls. just like my mother! and of course I want to be a good one. but then, bila I tengok balik macam mana cara I layan adik-adik I, I rasa nanti I jadi seorang ibu yang sangat-sangat garang. yang suka jerit-jerit. yang suka cari gaduh dengan anak-anak I. macam tu ke? tapi tak dinafikan jugak at the same time, I yang paling penyayang terhadap adik I, compare to my brother and sister. and I jugak yang paling rajin melayan adik-adik sedara I yang umur dalam lingkungan baru lahir sehingga 6 tahun. (exception for my little brother yang umurnya 10 tahun) oh, sebenarnya I suka layan budak-budak kecik je. yang dah masuk sekolah rendah ni I macam dah start malas nak layan. I malas nak ambil tahu. sebab bagi I, yang kecik-kecik je comel dan cerdik. lepas tu, bila layan yang kecik-kecik ni, I macam teringat lah zaman I kecik-kecik dulu. mesti comel gila dan ramai orang geram. (wahahahaha, ni aku tak tipu) sebab masa kecik mulut pun main lepas je kalau cakap, takde siapa nak marah. bila dah masuk sekolah semua jadi degil. tu yang I menyampah.

so, macam mana nanti bila I dah jadi a mother? I buat kesimpulan macam ni, masa I dalam pantang sehingga anak berusia 6 tahun, mesti I layan baik punya, no doubt. tapi bila dah masuk sekolah, mesti I buat-buat tak kenal je. haha, macam tu ke? You all rasa?

p/s; haha. betul. entry dah habis. sila percaya, entry I kembali pendek. sebab broadband bongok. dah bayar pun still lembab macam siput babi.
p/ss; ada gaya ibu yang bertanggungjawab tak bila melihat gambar diatas? angguk sekarang!
p/sss; click my nuffnang okay. kalau tak, dapat selulit yang banyak dibahagian peha.
p/ssss; I tak percaya post ni pendek! wahaha.

26 Yorum var:

ahmad faiz said...

cukop subor ke kau smpi nk ade anak?

.rda. said...

hey ahmad faiz.
ini dah kira mencabar kewanitaan aku. wakaka. aha, of course lah aku cukup subur. bukan setakat 4, berpuluh-puluh aku boleh bagi youu. haha. ada berani?

vesewe said...

UMNO = Untuk Makan Nasi Orang

This is a new generation of lazy malays who evolved from their lazy ancestors. Not surprising la! Wait for the next generation of lazy malays on the future with better parasitic economic policies.

yuking said...

When this Najib speaks, it makes you sick in the stomach.

Whether he steps down or not, makes no different to the country because the whole Umno and BN machinery are all crooks.

Vote them out and send them to space, that is the only answer.

kentanjim said...

To own 30% or 60% or 100%?

You have to pay for it, not given to you, never free, unless you steal, rob and murder!

You don't own wealth because you want it then lay sleeping and start threatening.

Go work for it and earn it - you can have more if you have the ability and energy.

I also want to be a billionaire!

San said...

The saddest thing about it - is that there are still many who would choose to believe what BN said!

It is said that we must learn from history. And we wonder why Malaysia history has been so altered that it should fall under the category of fiction or novel, and why we are so ignorant of history.

ruyom said...

Then let me re-quote Lee Kuan Yew:

Singaporean politician Lee Kuan Yew of the PAP, who publicly questioned the need for Article 153 in parliament, and called for a "Malaysian Malaysia".

In a speech, Lee Kuan Yew bemoaned what would later be described as the Malaysia social contract:

"According to history, malays began to migrate to Malaysia in noticeable numbers only about 700 years ago. Of the 39% malays in Malaysia today, about one-third are comparatively new immigrants like the secretary-general of Umno, Dato Syed Jaafar, who came to Malaya from Indonesia just before the war at the age of more than thirty. Therefore it is wrong and illogical for a particular racial group to think that they are more justified to be called Malaysians and that the others can become Malaysians only through their favour."

Eventually, and Singapore became an independent nation in 1965, with Lee Kuan Yew as its first prime minister.

aston said...

This is just another example of how sick our present government under BN is.

It makes us all wonder how low can they go before the whole country collapses……….

nadirah_nor said...

aku rasa post kali nh lebey kpd nk promote diri~wahahaah

FeeQa said...

apsl ttbe ckp sal politik ni weyh? (rujuk d atas)

ape gaye yg aku byat dlm gmba tu? haha

Hidayah Baik said...
This comment has been removed by the author.
Hidayah Baik said...

fak gile lah sape post abt politik tu. nyebok je, orang sibuk tengah cite pasal kau nak jadi mak kan! :P

kau kurus ah rda, bagus2. nanti dapat anak nnti maintain kekurusan anda okay. kalau boleh bila anak dah baya budak lagi 2 eko tu (haha) kau pun masih kurus lagi okei. tapi kena maintain doing sit ups 200x a day lah bahahhaha kau yang cakap.

.rda. said...

tah apa lah yang mereka ni sedang carutkan.
aku langsung tidak membaca ya.
memandangkan broadband baru okay, aku nak layan FB jap. wakaka.

.rda. said...

nadirah, yuppie. of course. aku dah lama tak letak muka kat blog. rindu rindu. :)

.rda. said...

feeqa, hahahha. aku pun tak tahu weyyy.

.rda. said...

hidayah. hahah. kau fak. aku pun nak jugak lahhh.

yes, yes! kau orang first yang cakap aku kurus. tahniah. sila tuntut hadiah tahun depan okay!!! yeay, kau doakan aku kurus. wakaka.

ahmad faiz said...

knpe pula aku x brani.. haha.
bak datang. kembar 4 skali. hahaha. sebab aku yg subur bukan kau. haha

amyG18*jkjk* said...

HAHA KLU RDA nie ak rse mmg kembar 4 doe..hehe

anjali said...

hi this is anjali and i read ur posts they were really cool.kindly visit my site and add my link

.rda. said...

faiz. cehhh. kau nak jugak menang. aku akan buktikan someday lah tapi. hahaha.

.rda. said...

azmy. yes, kau jugak tahu kebolehan aku. hahaha.

.rda. said...

anjali. ohh. thanks anyway. :)

asmarina sakila :) said...

aku nak sekarang jugak,
4 babies.
eh, nak lima lah.
hahahaha.

semua comel comel,
macam i.

yes. macam i!
wahahahahahahahaha.

.rda. said...

asmarina.
hah. nak sekarang? lakukanlah sekarang. hahahha.
heh, comel macam u? yelahhh.

ween said...

u always came out with a good theory! heh.

erk, 4 je? 4 are just not enough for me. I nak 1 dozen bole ;p

I suka budak2. xkesa la baby or even teenagers yg lbh muda dr I, semua I sukaaa! HAHA. U, I dah consider macam adik I jugak ok (^_^)

I dah click.

.rda. said...

hey ween. haha. finally u drop here. :)

anyway, i suka your writing lahhh. :)

hahah. 1 dozen? you mintak lah kat bf u. heeee. ohh, patut lah u layan i baik je. haha.

thanks btw. :)