BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, October 14, 2009

dendam pontianak

kisah ini mungkin panjang tapi baca jelah. semalam, masa buka puasa (last day untuk puasa 6, yeay berjaya!) my little sister bukak cerita dua malam lepas. ceritanya begini;

masa tu jam menunjukkan pukul 2.30 pagi. masih terlalu awal untuk tidur bagi seorang remaja yang kaki online dan baca blog orang macam aku. sedangkan kat UiTM pun waktu-waktu sebegitu aku masih segar kadang-kadang pekena milo panas atau bihun pama. (ohh, makan dan minum, i likeee) sedang aku asyik membaca dengan muka dan seluruh badan dihadapkan ke arah laptop, mata terbukak luas, (seronok agaknya baca kisah-kisah orang di blog mereka) ketika itu adik lelaki atau dikenali sebagai CEPLOS dikalangan rakan-rakan aku sudah nyenyak tidur dan mungkin saja sudah sampai klimaks mimpinya. adik perempuan pula, baru melelapkan mata. dan tiba-tiba aku seakan terdengar satu suara. satu suara perempuan yang sedang menangis. aku hentikan pembacaanku. aku cuba mengamati suara itu. dari mana ia datang, dan setelah diamati. aku amat yakin sekali, suara itu datang dari tingkap bilik. tapi siapa? bilik aku tingkat dua pulak tu. (oh, rumah teres dua tingkat) dan bilik aku di belakang. aku senyap dan teruskan pembacaan dengan harapan itu hanyalah igauan atau sekadar bayangan sahaja. beberapa minit kemudian, aku terdengar lagi suara yang sama. hati aku dah mula berdebar dan masa tu sumpah aku rasa nak terus tutup laptop dan tidur. ye, tidur! tapi aku batalkan niat, sebab aku terfikir kalau aku tunjuk yang aku takut, mesti lagi dia nak kacau aku. dan aku mengambil langkah dengan mengejut adik perempuan aku memandangkan dia baru je tidur dan dia juga seorang yang agak berani berbanding aku. dialognya begini.

rda: alang, alang. (sambil menggerakkan badan beliau)
alang: apaaaaa?? (buka mata sikit)
rda: cuba kau dengar tu. dengar takk? (muka penuh harapan)
alang: malas lahh (tidur balik)
rda: siot kau. (sambil turn off laptop)

dan setelah rancangan aku tidak berhasil. aku cepat-cepat tutup laptop, baring dan cuba memejamkan mata sehingga aku terlelap dan sedar keesokannya. kisah bersambung di meja makan.

alang: haaa, rda. kenapa kau kejut aku malam tadi? baik kau cakap.
rda: (ketawa) hahaha. aku dengar.
alang: dengar apa? suara orang gelak? pontianak tu. (sesuka hati dia je)
rda: taklah. aku dengar suara orang menangis. macam ni. huuuu huuu (sambil ajuk balik suara tu)

tiba-tiba si emak menyampuk.

mak: ohh, tu memang suara pontianak lah. dia cari anak dia lah tu. lorong belakang ni memang ada rumah berhantu. takde orang pun nak sewa rumah tu. pernah anak dara duduk 6 orang. tapi kalau makan, mesti pinggan terlebih satu.
rda: yeke? siot punya pontianak. yang menangis kat belakang rumah kita kenapa?
mak: dia suka perempuan balik malam (sambil menjeling adik perempuan aku)
rda: mak lah yang suka keluar malam. haha.

sebab adik perempuan aku memang suka keluar malam. lepak kat depan rumah je pun. dengan jiran kami yang sama umur dengan dia. mak aku pun selalu keluar malam tapi dengan ayah aku lahhh. tu pun sebab ada urusan.

mak: ahhh, takde nya. dia saja nak kacau korang tu. habislah, malam ni mak balik lambat.
rda: peduli apa akak, alang, jom! kita pergi kat tingkap.
alang: aku no hal. jom!

habis sesi perbincangan di meja makan. semua nak bajet berani then bila ayah suruh sembahyang maghrib, semua takut nak naik. dan akhirnya, naik lah dengan mak. masa mak ada memang aku berlagak gila lahh kan. aku buat suara pontianak menangis lah, buat suara pontianak gelak lahh. sampai mak aku pun dah naik menyampah dan suruh aku senyap. malamnya, masa tu mak aku tak balik lagi. si CEPLOS pula tidur awal masa tu. selalunya kalau tak pukul 12, takkan tidur walaupun esok pagi kena sekolah. masa tu, pukul 10 dah tidur dah. lepas online, lebih kurang pukul 11.30 aku dah off laptop sampai kena perli dengan adik aku. "awal kau off hari ni rda." aku cakaplah aku mengantuk bagi menyorokkan ketakutan aku. kalau dia tahu, jatuhlah kemachoan aku. dan aku decided untuk baring sambil dengar lagu. (perkara yang sama dilakukan oleh adik aku) selalunya kitorang tidur buka lampu toilet dan tutup lampu bilik. aku pun buat lahh macam biasa. then, bila aku nak buka lampu toilet, lampu tu menyala tapi liplap liplap. aku consider mentol tu dah terbakar so kami pun decided tidur tanpa menutup lampu bilik. sebab kalau tak bukak dua-dua lampu sumpah gelap gila. then, a few minutes later, masa tu aku tengah syok layan lagu Sweet Child Of Mine (Gun N Roses) sambil aku nyanyi-nyanyi tak ingat dunia (padahal konon nak tidur) tiba-tiba lampu bilik aku terpadam. aku pandang adik aku. dia terus buka torchlight kat phone lopek dia. lepas tu, terus lampu tu jadi macam lampu disko. sekejap ada, sekejap takde. aku dah cuak dah masa tu, lepas tu aku paksa mata aku untuk tidur, lampu dibirakan begitu. lama jugak aku try untuk tidur tapi tak dapat-dapat. aku tengok adik aku pun sama. sampai lah lebih kurang jam 2 pagi baru aku terlelap dan terjaga semula jam 3.30 aku tengok lampu still macam disco. aku sambung tidur sebab hati dah berdebar. sampai lah subuh tadi. masa makan tengahari tadi, aku cerita kat mak pasal lampu. mak cakap,

"PONTIANAK BALAS DENDAM TU"

haaa, amek kau. mulut tak jaga. padan muka kena kacau malam-malam. dan saat aku menulis cerita ni aku terasa macam ada orang pandang aku je. bahahahha. dah lah tu cik ponti, saya janji tak kacau awak dahh. sorry ek!

p/s; ini kisah benar. aku tak rajin menipu. ;p

46 Yorum var:

amyG18*jkjk* said...

haha bnyk typing eror.
sedah-sedang.
sweet child of man?wt lwak la kw rda..
eiyy tkut doe aku..hehe

.rda. said...

emy. babi. ahha. kau ni aku menaip dalam keadaan menggigil ni. siot!!! nanti aku tukar.

FeeQa said...

sumpah aku x bace rda.
siyes.
aku bce smpai menangis tu je.
x mo bce!!!!!!!

.rda. said...

feeqa, haha. siot lah kau. baik kau baca. rugi rugi. penakut!!!

asmarina sakila :) said...

hahaha. come on lah brader, tidur tak tutup lampu? heh, nanti kita ke bangunan TEC jom? *hehehehe*

Hidayah Baik said...

hui ni kalau aku kena kacau ni mau menangis aku dow.
pontianak sehhhhhh

FeeQa said...

ok, aku da bce.
haha.

td mak aku x de.
tu yg aku takut tuu.
XD

Lady FS. said...

bapak penakut aig TAK ADA , haha

pehh ryn , nak g jgn lupa ajak aku , TAK ADA lead kita semua ;DD

.rda. said...

ryn. blah lah kau belagak sangat. kau tak dengar lagi suara tu. kang malam ni dia datang kat kau padan muka. haha.

.rda. said...

hidayah. haha. aku hampir menangis tapi cover weyyy.m ;pp

.rda. said...

feeqa, kau over kot. haha.

.rda. said...

FS, ceh belagak. kena kat batang hidung sendiri baru tahu.

FeeQa said...

haha.
atyn, nk aku lead?
sampai kt fudkot je la korg. haha.

btw, apsl ngn tec?

.rda. said...

feeqa, haha. tahu takpe. alamak tak keluar bilik lah kalau kau lead.

TEC? kau nak aku cerita sekarang ke? hhahahha. kang kau tak boleh tidur pulak.

tajudin said...

banyak sangat tengok Sumpah Bunian kat TV3 kot...

.rda. said...

mr tajudin. haha. tahu tahu je. baru je tgk kat tv9 tadi. (ulangan)

Farhan Zafry--;LITHIUM said...

looo, pontianak jew.. rda, kalau la pontianak tu mcm Maya Karin... aku ajak dia teman aku malam2.. kuhkuh

.rda. said...

paan. masalahnya aku takut muka dia macam hang. hahahha.

Lady FS. said...

haha cibai jea takut muka dia macam paan ;D

pehh TAK ADA lead memang berejam ah tgu depan bilik dia sedangkan g VM pon tgu berejam , huehue

asmarina sakila :) said...

ini siot, muka mcm paan kau kata. hahahahaha. aduh, haha TEC, ohhhh
hiiiii hiiiiiii, cerita dia, mlm nanti ada org demo kat kau. he he he he

babymiLosh said...

dey.. skang pkl 3.18am n daku berseorgn dibilik ini.. haiyOk3~~ ceritera cik ponti buat daku cuak seyyyy~ serius tak tipu. meremang suda.. hOooo... *tutup lappy*tutup mata*

FeeQa said...

haha.
g vm aku b'siap ok.
klu nk g tec korg tggu la smpai degree pn aku x kn klua.

ryn, mlm td ade org ketuk pintu bilik aku.
tp ble aku bkk tade sspe pn.
itu ke demo nye? haha.

rda, cpt2. buat entry sal tec lak. ;))

.rda. said...

FS, haha. dah dia nak sangat macam Maya Karin. bahaha.

haha. yang ni sumpah aku senyum. betul2. tunggu Feeqa macam dia bersolek sakan. ;p

.rda. said...

Ryn. haha. kau lah buat entry pasal TEC. mak tak tahu sangat lah nok. haha.

.rda. said...

babymilosh. haha. tahu takpe. masa menaip pasal cik ponti pun i meremang seluruh bada. :)

.rda. said...

feeqa, ryn akan buat entry pasal TEC. haha. amek kau ryn.

dylaGRRR said...

HAHAHA tu lah kau rda. kan cik ponti dah naik tanduk. haaa taktahu taktahu satgi dia tdo dgn kau. haha :PP

♥chentaMAYA™ said...

mak dgr kesah seram gua x?
ahaha~

asmarina sakila :) said...

nanti jap aku kol pak guard, tanya mana bahan bukti hari tu. hahaha

chipsmore said...

saya rasa pon macam benar kisah ni..haha :D

.rda. said...

dyla. haha. aku menyesal. :)

.rda. said...

chentaMAYA, hahah. sila-sila. nanti gua confirm baca.

.rda. said...

ryn. ceh. banyak pulak alasan kau.

.rda. said...

chipsmore. wakaka. memang benar. i tak rajin menipu tahu. :)

asmarina sakila :) said...

hahaha, mendapat sambutan hangat lagi suam lah siot post pontianak ni. aha, teruskan. nanti boleh ganti Atukk

Muhammad Khairi :) said...

yeahhh.
comment aku yang ke 36, dan yang ke 35-RIN.
haha
apa cerita kau ni rda?
sikit pun tak rasa apa pun?
ha?
ha?
ini ATUK lah wey.
hahah.

p/s; kisah benar kah?

.rda. said...

siot ryn. haha. atuk tu kan laki aku.

.rda. said...

encik khairi. ini kisah benar okay. sikit pun aku tak reka. haha.

♥chentaMAYA™ said...

confirm ni lu baca?

asmarina sakila :) said...

lahai atuk kat atas tu.
tunjuk cover dvd final destination,
confirm dia lari, TRY weh Rda!

haha, Atuk Nujum Ex aku dulu.

ween said...

ah.
baca entry ni mlm2.
on9 sbela tingkap lak tuh T_T

.rda. said...

chenta Maya, bak sini. (muka belagak gila) haha.

.rda. said...

ryn. bahaha. tahu takpe. cakap je lebih atuk tu.

ceh. kau lah rupanya bekas madu aku 8 tahun dulu?? (muka ter-kejut)

.rda. said...

ween. haha. apa lah kat sebelah u tu. (padahal aku pun cuak)

ina si penglipur lara said...

wah! menareknye.. xyah g funfair utk maen umh antu.. hakhak...

rda hot said...

Ina, hahha. okay, done.