BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, May 01, 2009

pelangi selepas hujan

salam reader,
dat's rite bile org kata,Allah akan berikan pelangi kpd kita selepas hujan.in other words,terselit beribu2 hikmah disebalik ujian yg Allah timpakan pada hambaNya...sebagai seorang manusia selaku khalifah Allah dimuka bumi ni,kita mmg x lari dr mndapat ujian serta dugaan dari Allah.kadangkala,kita rasakan ujian itu yg membawa diri kita ketahap yg lebih sempurna.but sumtyms,if we do not hve a soul of IMAN,so we can't face da world alone.dat's why we've always rememba,there's nothing in diz world that created by Allah without use or function.because everything is depending on something.we need each other.i need ur help n u need my help.when u feel there's like no hoping,so call Allah.He will help u in any condition and situation.ask urself,why i was been created by Allah?because there're sumthing dat we've to achieve to complete our life.so,back to my own story on wut was happened.act,since i got my SPM results,i felt so down and sometymes i gave up.i thought dat i can't get what i want in my life.but at dat tyme,God sent me something.MY FAMILY and of koz all of my FRIENDS,who was very2 supportive and help me to get back my soul and my strongness.then,i felt down again.when i failed in my KPP test,i failed to get matrik and even the maktab.ayt dat tyme aku rase sgt2 down smpi ke satu tahap aku merintih kepada yg mencipta..tp saat itu aku terfikir,betapa zalim nya aku kerna tidak meletakkan TUHAN itu dihati in any condition i had faced.hati aku bermadah,kenapa mencari Allah hanya tika ingin meminta2?kenapa rindu padaNYA hanya tika diri dlm bahaya?kenapa sedar akan kehadiranNYA hanya saat kesedihan melanda?dan tika itu baru aku sedar,bahawa setiap saat dan detik ada yg menilai diri kita.setiap saat dan detik ada yg mencatat apa yg kita fikirkan dan apa yg kita lakukan..jgn hanya dgn doa kita yg panjang berjela2 membuatkan kita fikir Allah menerima.erm..but i tried to trust my self better.then,aku rasa yg aku xkan berjaya dlm apa2 pun yang aku cuba.tp Tuhan itu maha penyayang.sbb masih lagi meninggalkan sedikit rasa cinta serta iman dlm hati aku sehingga aku terfikir,ini adalah ujian yang Allah berikan kepada insan2 yg Dia pilih.walau hujan berhari2,bukan bermakna Allah sengaja memberikan kita bencana.tp kadang2 kita perlu igt,Allah ingin sekali memberikan kita warna2 pelangi yg muncul selepas hujan untuk kita tersenyum melihatnya..and at last,bile aku check UPU.ini lah hasilnya.

walaupun sedikit sedih sebab xdpt UIA,but at least i got something compare to the others dat got nothing.n yg paling penting aku mmg nk sgt2 amek LAW.so,no matter where i go,kalo ade kesungguhan dan percaya pd QADA' dan QADAR yg tlh DIA tentukan,insyaAllah kejayaan di mana2.biar pun aku xdpt matrik,or maktab tp Allah masih bg peluang untuk aku terus belajar n teruskan kehidupan.dan lg satu,sebenarnya Allah maha mengasihani sbb x buat aku pening kalo dpt byk sgt.hehe.plus,dpt same ngn sadiq pe.haha.((;

ha,yg ni aku still xtaw n x paham.n jgn tnye aku dpt UiTM mane.aku un xtaw.haha.ALhamdulillah..doakan yg terbaik ye kwn2!((;

5 Yorum var:

[b][y][t][i][e] said...

congratsss! =)

em..klu dpt asasi law,rasenye mmg kt uitm shah alam..

if betul,satu bangunan la kite coz fac law kongsi ngn fac business..cume if asasi kt bangunan bwh sket..he

.rda. said...

thanx sis.
asasi law uitm ade 2.
satu lg kat kedah.
yg kat s.alam tu fast track.
setahun je.
but kat kedah setahun setengah.
but i guess dpt kat kedah.
but still not sure.
pape pown,
pray 4 me k.
;))

[b][y][t][i][e] said...
This comment has been removed by the author.
[b][y][t][i][e] said...

oic..jauhnye merantau nnt..

hehe..

nway,all da best k! =)

Hidayah said...

tahniah!! ko memang nak amek law kan x)